Dark
Light

Naturalis vindt skeletten Triceratops

Auteur:
2 minuten leestijd
Triceratops
Triceratops (CC BY 2.5 - Nobu Tamura - wiki)

Medewerkers van onderzoeksinstituut Naturalis reisden enige tijd geleden naar de Amerikaanse staat Wyoming af om het skelet van een Tyrannosaurus rex op te graven. Dit liep uit op een teleurstelling. Er werden alleen delen van de linkervoet en -poot van de beroemde sauriër gevonden. De rest van het fossiel bleek niet bewaard gebleven. De mensen van Naturalis hebben nu echter wel skeletten gevonden van de Triceratops, een andere dinosauriërsoort.

Een Triceratopsbot wordt goed ingepakt met gipsverband – Foto: Esther Herberts
In totaal zijn er drie skeletten van de Triceratops gevonden. Een daarvan is volgens Naturalis waarschijnlijk het meest complete ooit gevonden van de driehoornige planteneter. Paleontoloog Anne Schulp van Naturalis legt uit dat het erg bijzonder is dat er verschillende skeletten van de sauriër bij elkaar zijn gevonden.

“Het zijn ook nog eens exemplaren van verschillende leeftijd. Dat is ontzettend spannend. We gaan door deze vondst heel veel leren over Triceratops.”

Hoewel de Triceratops een van de bekendste dinosauriërs is, zijn pas de laatste jaren twee redelijk complete skeletten gevonden. Deze indrukwekkende planteneters stonden op het menu van Tyrannosaurus rex, die ze met huid, haar en bot opat. Alleen de schedel bleef over; hiervan zijn er dan ook zo’n honderd gevonden. De Triceratops leefde 70 tot 65 miljoen jaar geleden in Noord- Amerika.

Drie skeletten

Op de opgravingsplek liggen zeker drie skeletten: een ouder exemplaar en twee jongere dieren, en mogelijk nog een vierde skelet. Het oudere dier dat nu is opgegraven, is mogelijk een van de meest complete skeletten van Triceratops ooit gevonden. Ook de vondst van twee jongere dinosauriërs van verschillende leeftijd op de opgravingsplek is bijzonder. Deze vondst kan wetenschappers veel vertellen over de ontwikkeling en het gedrag van Triceratops.

De vondst werd gedaan in samenwerking met medewerkers van het Black Hills Institute in South Dakota. Aankomende zomer gaat Naturalis verder graven aan een andere vondst van een Tyrannosaurus rex. Van dit exemplaar zijn al enkele delen gevonden. Edwin van Huis, directeur van Naturalis:

“We gaan nu verder met een tweede T. rex opgraving, waarvan al delen van de kop en ook ribben zijn gevonden. In juli graven we verder, en zo proberen we toch een volledig skelet voor Naturalis en voor Nederland veilig te stellen.”

×