Week van de koloniale geschiedenis

Neolithisch beeldje gevonden in Noord-Frankrijk

Het gereconstrueerde beeldje – Afb: INRAP
Aan de oever van de rivier de Somme in Noord-Frankrijk hebben archeologen een ongeveer zesduizend jaar oud beeldje uit de nieuwe steentijd (Neolithicum) gevonden. Het Franse institut national de recherches archeologiques préventives (INRAP) heeft dat bekendgemaakt.

Het gevonden beeldje is 21 centimeter hoog. Het werd niet compleet gevonden. De archeologen troffen het beeld in stukken aan in de restanten van een neolithische oven. De onderzoekers denken dat het beeld in vijf stukken brak toen hetin die oven gebakken werd.

- advertentie -

De archeologen zijn erin geslaagd het beeld weer in elkaar te zetten. Het gaat vermoedelijk om een zogenaamd vruchtbaarheidsbeeldje van klei. De afgebeelde persoon, waarschijnlijk een vrouw, heeft brede heupen en een klein hoofd.

Dit soort beeldjes zijn vaker gevonden in Europa, onder meer in de buurt van de Middellandse-Zee. Volgens de archeologen is het bijzonder dat er zo noordelijk zo’n oud vruchtbaarheidsbeeldje is gevonden. Ook is het bijzonder dat het beeldje nog compleet is.

Het beeld heeft de naam Vrouwe van Villers-Carbonnel gekregen, naar het plaatsje waar de vondst werd gedaan. De Franse archeologische dienst INRAP gaat de komende tijd nog 77 archeologische sites onderzoeken langs een nieuw aan te leggen kanaal. Dit Canal Seine-Nord Europe wordt 106 kilometer lang en zal de Benelux en Frankrijk met elkaar verbinden. De archeologen verwachten langs het traject van het kanaal nog veel archeologische ontdekkingen te doen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: