Dark
Light

Bombardement

Berichten over verschillende bombardementen. Van het bombardement op Rotterdam tot het bombardement op Hiroshima en Nagasaki. Nieuws en historische achtergronden.
Het Gemeenteplein in Mortsel.

Waarom de Belgische regering zweeg over Mortsel 5 april

Tachtig jaar geleden, op 5 april 1943, bombardeerden 83 Amerikaanse vliegtuigen van op 7000 meter hoogte Mortsel. Hun doelwit was de Duitse Erla-vliegtuigfabriek, maar die werd slechts door enkele bommen getroffen. Het merendeel van de 600 explosieven viel op de omliggende woonwijk en scholen.
11 minuten leestijd
P-47 Thunderbolt tijdens een nachtelijke aanval

Het Ardennenoffensief door Duitse ogen

In een laatste wanhoopspoging de geallieerde opmars te stoppen, slaagde het Duitse leger er eind 1944 in de vijand te overrompelen. Gedekt door het strenge winterweer waardoor de geallieerden geen gebruik konden maken van hun superioriteit in de lucht – een dichte mist hield hun vliegtuigen aan de grond – vielen drie Duitse legers in de Ardennen aan.
6 minuten leestijd
Euterpestraat na het Engelse bombardement van 26 november 1944

Bombardement op de Sicherheitsdienst in Amsterdam (1944)

De Royal Air Force én de Nederlandse regering in Londen weigerden in 1944 tot viermaal toe het bombardement op de Sicherheitsdienst in de Amsterdamse Euterpestraat te laten uitvoeren. Men vreesde een groot aantal bomtreffers in de omliggende woonwijk. Maar ‘deze rem werd door Zijne Koninklijke Hoogheid weggenomen’. Hoe Bernhard dit grotendeels mislukte, 54 burgerslachtoffers kostende, bombardement heeft weten door te
6 minuten leestijd
Churchill bezoekt een beschadigd pand in Kent, 28 augustus 1940

Churchill en de Blitz

Winston Churchill zelf had al jaren tevoren gewaarschuwd voor de Duitse oorlogszucht. Nu het zover was en hij het Verenigd Koninkrijk naar de overwinning moest leiden, sloeg bij hem de onzekerheid toe. Nadat hij kort na zijn aantreden op straat was toegejuicht, begon de premier te huilen. “Arme mensen, arme mensen”, zei hij.
5 minuten leestijd
1 2 3 8

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×