Deze mensen maakten het bombardement op Rotterdam (1940) van dichtbij mee
Verhalen van mensen die het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 meemaakten. Sommigen zaten als ratten in de val.
Rotterdam werd op 14 mei 1940 in zijn stadshart gebombardeerd door de Duitsers. Ongeveer 800 mensen kwamen om en zo'n 80 000 werden dakloos. Het bombardement leidde nog dezelfde dag tot de overgave van Nederland.
Boekentip: Rotterdam frontstad – Gerard Groeneveld
Beelden van het bombardement op Rotterdam
14 mei 1940: De laatste strijddag
Aad Wagenaar over Rotterdam, mei 1940
Verhalen van mensen die het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 meemaakten. Sommigen zaten als ratten in de val.
Wie denkt aan Rotterdam en de Tweede Wereldoorlog, denkt aan het Duitse terreurbombardement van 14 mei 1940. Maar het zijn niet alleen de Duitsers geweest die de havenstad vanuit de lucht hebben aangevallen.
Op de 14e mei waren de bruikbare toestellen van de LVA nog op de vingers van ‘n onhandig iemand uit een houtzagerij te tellen.
Het hart van Rotterdam werd op 14 mei 1940 door de Duitsers gebombardeerd en daarbij vrijwel volledig vernietigd.
Onderzoeksjournalist Gerard Groeneveld vond op een Duitse veilingssite het verloren gewaande tweede Rotterdamse ultimatum van mei 1940 terug.
Ook in Nederland is mogelijk nog wat oorlogsgoud te vinden. Niet in een trein, maar op de bodem van de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam.
Het feit dat er de afgelopen weken in de media meer aandacht was voor 70 jaar bevrijding dan voor 75 jaar Duitse inval geeft al aan dat het herdenken van de oorlog in Nederland wat eenzijdig is.
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het centrum van Rotterdam op 14 mei werd weggebombardeerd. Museum Rotterdam stelde een bijzondere expositie samen waarin het bombardement met verhalen en objecten wordt herdacht.
In deze timelapse is te zien hoe de originele bommenwerper aankomt bij de Onderzeebootloods RDM Rotterdam – Heijplaat en daar vervolgens wordt opgebouwd.
De stad lag vanaf het allereerste begin van de Duitse inval op 10 mei 1940 midden in de frontlinie. Vijf dagen werd er gevochten in de straten, op de rivier en in de lucht boven de stad. Duitse en Nederlandse troepen lagen langs de Maas tegenover elkaar.