Verhalen van mensen die het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 meemaakten. Sommigen zaten als ratten in de val.
Een filmarchivaris heeft tot nu toe onbekende beelden gevonden van Rotterdam kort na het bombardement van 14 mei 1940. Op de beelden zijn nog smeulende resten te zien.
Afgelopen jaar heeft het Stadsarchief Rotterdam in samenwerking met Stichting Voorouder uitgebreid onderzoek gedaan naar het bombardement op Rotterdam van mei 1940. Op basis van dat onderzoek is vandaag een officiële lijst met namen van slachtoffers gepubliceerd.
Zes leden van de Joodse familie Hoek verstopten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in een ondergronds hol in Markelo (Twente). Vijf van hen overleefden de oorlog. Stichting Oorlogsverhalen sprak enige tijd geleden over deze bijzondere geschiedenis met Rivka Hoek, zelf geboren in 1947.
Wie denkt aan Rotterdam en de Tweede Wereldoorlog, denkt aan het Duitse terreurbombardement van 14 mei 1940. Maar het zijn niet alleen de Duitsers geweest die de havenstad vanuit de lucht hebben aangevallen.
Op de 14e mei waren de bruikbare toestellen van de LVA nog op de vingers van ‘n onhandig iemand uit een houtzagerij te tellen.
Het hart van Rotterdam werd op 14 mei 1940 door de Duitsers gebombardeerd en daarbij vrijwel volledig vernietigd.
Onderzoeksjournalist Gerard Groeneveld vond op een Duitse veilingssite het verloren gewaande tweede Rotterdamse ultimatum van mei 1940 terug.
Ook in Nederland is mogelijk nog wat oorlogsgoud te vinden. Niet in een trein, maar op de bodem van de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam.
Het feit dat er de afgelopen weken in de media meer aandacht was voor 70 jaar bevrijding dan voor 75 jaar Duitse inval geeft al aan dat het herdenken van de oorlog in Nederland wat eenzijdig is.
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het centrum van Rotterdam op 14 mei werd weggebombardeerd. Museum Rotterdam stelde een bijzondere expositie samen waarin het bombardement met verhalen en objecten wordt herdacht.
In deze timelapse is te zien hoe de originele bommenwerper aankomt bij de Onderzeebootloods RDM Rotterdam – Heijplaat en daar vervolgens wordt opgebouwd.
De stad lag vanaf het allereerste begin van de Duitse inval op 10 mei 1940 midden in de frontlinie. Vijf dagen werd er gevochten in de straten, op de rivier en in de lucht boven de stad. Duitse en Nederlandse troepen lagen langs de Maas tegenover elkaar.
De beelden zijn afkomstig uit het Bundesarchiv in Berlijn en blijken in augustus 1940 te zijn gemaakt, enkele maanden nadat grote delen van de steden door bommen werden verwoest.
In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is de ongeveer honderd jaar oude krokodil Matata overleden. De krokodil was onder meer bekend omdat ze als een van de weinig dieren in 1940 het bombardement op Rotterdam overleefde.
Het hart van Rotterdam werd op 14 mei 1940 door de Duitsers gebombardeerd en daarbij vrijwel volledig vernietigd. Bij het bombardement kwamen ongeveer 850 mensen om het leven en werden zeker 25.000 woningen en 11.000 andere panden vernietigd. Het bombardement dat van Rotterdam een ruïne maakte, leidde tot de capitulatie van Nederland. Op verschillende plekken in de stad wordt ieder
D66 en Leefbaar Rotterdam willen dat er onder de bevolking van Rotterdam een enquête wordt gehouden over de verplaatsing van het oorlogsmonument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine.
In Rotterdam wordt momenteel gediscussieerd over een mogelijke verplaatsing van het monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine. Er zijn mensen die willen dat het beeld een andere plek krijgt, op het plein voor het nieuwe Centraal Station. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBKR) adviseert de gemeente Rotterdam nu echter om het beeld niet te verplaatsen.
Voor een grote tentoonstelling over het bombardement op Rotterdam heeft Museum Rotterdam een Casa 2.111 bommenwerper weten te bemachtigen. Het toestel lijkt sterk op de Duitse Heinkel-bommenwerper die in mei 1940 boven Rotterdam werd ingezet.
Stadsarchief Rotterdam beschikt sinds kort over dertig ‘nieuwe’ filmpjes van het Rotterdam van voor het bombardement van 1940. De bijzondere bewegende beelden werden onlangs gevonden door Jacqueline Herrema, een achternicht van de man die de beelden in de jaren twintig van de vorige eeuw schoot. Het gaat in totaal om dertig filmpjes. Te zien zijn onder meer de oude haven
Het bekende monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine wordt mogelijk verplaatst. Momenteel staat het beeld nog op Plein 1940 maar veel Rotterdammers zijn voor een verplaatsing naar een plein voor het nieuwe Centraal Station. De verwoeste stad werd gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het werd op 15 mei 1953 onthuld. Het bronzen beeld stelt een man