Dark
Light

Nieuwe foto’s Beethovenstraat-meisjes ontdekt

Auteur:
2 minuten leestijd
Nieuw ontdekte foto van de Beethovenstraatmeisjes – © Ed van der Elsken | Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery
Nieuw ontdekte foto van de Beethovenstraatmeisjes – © Ed van der Elsken | Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery

De beroemde foto – Foto: Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum
Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft in zijn archieven drie tot nu toe onbekende foto’s van fotograaf Ed van der Elsken gevonden. De foto’s zijn gemaakt kort na de iconische foto Beethovenstraat 1967.

In 1967, midden in de Summer of Love, liep fotograaf Ed van der Elsken door de Beethovenstraat in Amsterdam en zag hij drie vrouwen oversteken. De fotogaaf aarzelde niet en maakte een foto. Deze foto werd wereldberoemd en werd voor velen hét beeld van Amsterdam in de sixties.

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft deze week in zijn archieven drie nieuwe foto’s gevonden, die Van der Elsken schoot vlak nadat hij de wereldberoemde foto maakte. Het museum:

“De gezichten van de drie jonge vrouwen zijn duidelijk te herkennen. Wat ook opvalt is hun bijzonder fraaie, couture-achtige, kleding – terwijl zeker is dat het geen modellen zijn. Ze lopen ontspannen door de Beethovenstraat en weten nog niet dat zij deze dag fotogeschiedenis zullen schrijven.”

Filmmaker Bahram Sadeghi en producent Gert Tetteroo werken momenteel aan een documentaire over de Beethovenstraat in 1967. Ze nemen het beeld van Van der Elsken daarbij als uitgangspunt.

Volgens Martijn van den Broek, Hoofd Collecties van het Nederlands Fotomuseum, geeft de ontdekking meer informatie over de werkwijze van Van der Elsken:

“Aan de hand van de randnummers op de dia’s hebben wij de volgorde kunnen bepalen. Ed van der Elsken maakte eerst de beroemde foto waarbij hij de meisjes waarschijnlijk iets toe riep. Dat deed hij wel vaker. Daarna maakte hij nog drie opnames terwijl ze op hem af komen lopen.”

Nieuw ontdekte foto van de Beethovenstraatmeisjes – © Ed van der Elsken | Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery

Eén van die drie foto’s werd ooit in een boekje gepubliceerd. Hierin staat naast de (aangesneden) bekende foto, nog een andere foto van de meisjes, recht van voren genomen. De fotograaf schreef zelf het volgende over de foto’s:

“Tofachtige, prachtige winkelmeisjes of kantoormeisjes ofzo, in hun lunchpauze. In de Beethovenstraat of all places, in Amsterdam.”

Van der Elsen was niet heel vaak in de chique Beethovenstraat te vinden. De straatfotograaf werkte doorgaans in het centrum van de hoofdstad.

Het archief van Ed van der Elsken bestaat uit 150.000 negatieven en dia’s en maakt deel uit van de 150 archieven van bekende en onbekende fotografen die het Nederlands Fotomuseum beheert.

Boek: Eye Love You – Ed van der Elsken

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×