Week van de koloniale geschiedenis

Nieuwe websites voor Nationaal Archief

GahetNA
Het Nationaal Archief heeft sinds maandag twee nieuwe websites. Op de compleet nieuwe site GahetNA ontsluit de archief-instelling miljoenen foto’s, honderdduizenden kaarten en vele tientallen kilometers archiefmateriaal.

Het al bekende webadres www.nationaalarchief.nl blijft gewoon in de lucht. Deze site, die gebruikt wordt als de corporate site van het Nationaal Archief, heeft wel een nieuw uiterlijk gekregen.

Compleet nieuw is de website

- advertentie -www.gahetna.nl. Op deze site presenteert de archiefinstelling sinds maandag haar collectie. Bezoekers kunnen er terecht voor de ontsluiting van miljoenen foto’s, honderdduizenden kaarten en vele tientallen kilometers archiefmateriaal. Het Nationaal Archief over de nieuwe site:

De nieuwe website www.gahetna.nl maakt het mogelijk om de collectie te doorzoeken, stukken op te vragen en scans te bestellen wanneer het u uitkomt. Wat tot vandaag alleen tijdens openingsuren in de studiezaal kon, is vanaf nu mogelijk vanuit uw luie stoel, vanuit de trein, of waar vandaan dan ook. Zolang u maar online bent.

Bezoekers kunnen op de site een profiel aanmaken. Hiermee is onder meer de eigen zoekgeschiedenis terug te vinden. Verder kan men met dit profiel stukken reserveren en bijvoorbeeld scans van documenten ontvangen. Ingelogde bezoekers kunnen verder reacties achterlaten bij foto´s en eventueel meehelpen bij het maken van transcripties van gescande oude documenten.

De website GahetNA is door het Nationaal Archief ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Nationaal Archief, het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo. Gelijktijdig met de nieuwe site heeft het Nationaal Archief een nieuw magazine gelanceerd: Lees het NA. Dit magazine is sinds deze week verkrijgbaar in de boekhandel.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: