Week van de koloniale geschiedenis

De aardbeving bij Algiers, 1867

Op 2 januari 1867 vond er een krachtige aardbeving plaats in de omgeving van Algiers. Het hart van de aardbeving lag in Mitidja en had een kracht van 7.5 op de schaal van Richter. Vele dorpen en kleine steden in de omgeving van Algiers werden getroffen.

Tot een week na de aardbeving werden naschokken gevoeld en zelfs op 29 juni 1867 was er nog een sterke naschok. De fotocollectie van Alexine Tinne bevat twee foto’s van de gevolgen van de aardbeving in Mouzaia ville. De foto’s (albuminedrukken geplakt op karton) zijn gemaakt door de fotostudio Alary & Geiser en zijn de oudst bekende foto’s van een natuurramp.

Alary&Geiser, De verwoestingen te Mouzaia ville bij Algiers na de aardbeving van 2 januari 1867. Met bijschrift in het handschrift van Alexine Tinne: Mouzaia ville Maison de la gendarmerie (5 morts et 12 blessés dans les deux maisons) januari 1867, albuminedruk.

Meer afbeeldingen uit de samenwerkingsrubriek ‘Blikvangers’
Lees ook: Grote fototentoonstelling bij Nationaal Archief

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: