Dark
Light

Nobelprijswinnaar Frederick Sanger (95) overleden

1 minuut leestijd
Frederick Sanger - Foto: Wiki
Frederick Sanger - Foto: Wiki

Frederick Sanger - Foto: Wiki
Frederick Sanger – Foto: Wiki
Wetenschapper Frederick Sanger is dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. De Brit won maar liefst twee keer de Nobelprijs voor de Scheikunde.


Frederick Sanger werd in 1918 geboren in Rendcomb als zoon van een arts. Aanvankelijk wilde de jonge Sanger ook arts worden maar uiteindelijk besloot hij natuurwetenschappen te gaan studeren aan het St John’s College in Cambridge. In 1939 studeerde hij hier af.

Hierna ging de wetenschapper zich bezighouden met de biochemie. In 1958 ontving hij de Nobelprijs voor de Scheikunde voor de eerste keer. Dit voor zijn onderzoek naar de structuren van eiwitten in onder meer insuline. Tweeëntwintig jaar later won Sanger de prestigieuze prijs nogmaals. Dit keer samen met collega-onderzoeker Walter Gilbert. Het duo kreeg de prijs voor hun bijdragen aan de “bepaling van de basenvolgorde in nucleïnezuren”.

Frederick Sanger is de enige wetenschapper die de Nobelprijs twee keer won. Hij wordt ook wel “vader van de genomica” voor zijn onderzoek naar de opbouw van het dna.

×