Dark
Light

NSDAP-lidmaatschapskaart prins Bernhard overgedragen aan Duitsland

Auteur:
1 minuut leestijd
De NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard
De NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard (Koninklijke Verzamelingen)

Het Koninklijk Huisarchief heeft prins Bernhard’s lidmaatschapskaart van de NSDAP, die onlangs werd gevonden in het persoonlijke archief van de prins, overgedragen aan het nationaal archief van Duitsland in Berlijn. Ook andere correspondentie en gespreksnotities uit het archief zijn overgedragen. Kopieën blijven in Den Haag.

Oktober vorig jaar zorgde de vondst van de lidmaatschapskaart voor enige commotie. De prins had zelf namelijk zijn hele leven ontkend dat hij lid was van de NSDAP, de partij waar Adolf Hitler lange tijd het boegbeeld van was. In een interview met de Volkskrant zei hij kort voor zijn dood bijvoorbeeld nog dat hij “met de hand op de bijbel” kon verklaren dat hij nooit een nazi was. Historici twijfelden er desondanks niet aan dat de prins wel degelijk lid was van de beruchte partij.

Prins Bernard in 1936
Prins Bernard in 1936
Dit lidmaatschap lag onder meer gevoelig omdat Bernhard in de laatste jaren van de oorlog een belangrijke rol speelde in de Nederlandse strijdkrachten en na de oorlog door velen gezien werd als redder van de dynastie en een held van het verzet.

De lidmaatschapskaart van de prins bleek in 1949 door ene Lucius Clay, de toenmalige militair bewindvoerder van de Amerikaanse zone in Duitsland, naar de prins te zijn opgestuurd. Hij had de kaart enige tijd in zijn kluis bewaard en was aanvankelijk van plan het document te vernietigen. Uiteindelijk besloot hij het archiefstuk echter naar de prins te sturen zodat die zelf kon bepalen wat ermee moest gebeuren. Bernhard blijkt de kaart vervolgens zijn hele leven lang bewaard te hebben.

Het document is opgenomen in de Centrale Ledenindex van de NSDAP die bewaard wordt in het Federale Archief. Deze collectie bevat in totaal ongeveer 12,7 miljoen lidmaatschapskaarten.

Boek: Bernhards oorlog

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×