Prins Bernhard was volgens een bekende uitspraak van de Britse koning George VI ‘de enige die echt van de oorlog genoten heeft’. De oorlog was zonder twijfel inderdaad het hoogtepunt uit het leven van de prins.
De Royal Air Force én de Nederlandse regering in Londen weigerden in 1944 tot viermaal toe het bombardement op de Sicherheitsdienst in de Amsterdamse Euterpestraat te laten uitvoeren. Men vreesde een groot aantal bomtreffers in de omliggende woonwijk. Maar ‘deze rem werd door Zijne Koninklijke Hoogheid weggenomen’. Hoe Bernhard dit grotendeels mislukte, 54 burgerslachtoffers kostende, bombardement heeft weten door te
Toenmalig koningin Juliana zou met aftreden hebben gedreigd als haar man Bernhard als gevolg van corruptie in de gevangenis zou belanden. Bovendien had kroonprinses Beatrix duidelijk gemaakt dat zij haar moeder in dat geval niet wenste op te volgen.
Koningin Juliana had de alternatieve gebedsgenezeres Greet Hofmans. Prins Bernhard liet de magnetiseur, gebedsgenezer en helderziende Pranananda Hiranmaya Ghosh via de achterdeur van het paleis Soestdijk naar binnen.
In de de vroege ochtend van 29 november 1937 botst prins Bernhard bij Diemen met zijn auto op een vrachtwagen. De prins raakt gewond en zijn auto, een Ford cabriolet, is total-loss
De huwelijksvoltrekking vond op 7 januari 1937 plaats in Den Haag. Een dag hiervoor had Bernhard de titel Prins der Nederlanden met het predicaat Koninklijke Hoogheid gekregen.
Prins Bernhard, echtgenoot van de voormalige koningin Juliana en vader van Beatrix. Onder meer bekend door de Lockheed-affaire en de Greet Hofmans-affaire.
Op 13 juni 1956 verschijnt in Duitsland het weekblad Der Spiegel met daarin een artikel waarin wordt gemeld dat koningin Juliana onder invloed van een zekere Greet Hofmans zou staan.
Het verhaal is door Amerikaanse media wat aangedikt, zo stelt Annejet van der Zijl, maar is toch te leuk om niet te noemen: Allene Tew heeft misschien wel de Nederlandse monarchie gered.
De Greet Hofmans-affaire draaide om een gebedsgenezers die - tot onvrede van prins Bernhard - grote invloed had op koningin Juliana.
Velen verwarren het capitulatiedocument van 4 mei 1945 met de overgavebevelen (Orders on the Surrender) van 5 mei 1945. Die bevelen dienden ter implementatie of uitvoering van het capitulatiedocument.
Tegenwoordig staan er veel politieke herdenkingen op de agenda, vanwege het tweehonderdjarig bestaan van het koninkrijk Nederland. In 1813 keerde het Oranjehuis terug en werd de Nederlandse onafhankelijkheid hersteld. In 1814 kreeg Nederland een moderne(re) grondwet, gevolgd door de stichting van het het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, met Willem I aan het roer, in 1815. Ter gelegenheid van deze gedenkwaardige
Het huwelijk van prinses Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld op 7 januari 1937 bracht een beetje vrolijkheid in Nederland.
‘Een ‘schavuit’ werd hij wel genoemd. En ‘met de dames ging hij niet altijd even netjes om. Maar hij stond altijd voor zijn jongens’. Met die wervende tekst werd onlangs het boek In het spoor van Bernhard geïntroduceerd. Daar werd suggestief aan toegevoegd:
Het is woensdag Openbaarheidsdag bij het Nationaal Archief. Het archief noemt de dag zo omdat er een groot aantal voorheen geheime documenten openbaar zijn gemaakt.
Prins Bernhard zou in de Tweede Wereldoorlog opdracht hebben gegeven om tweehonderd Nederlandse SS’ers te laten executeren. Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag op basis van het onlangs opgedoken dagboek van de Nederlandse kolonel P.L.G. Doorman.
Er komt geen nieuw onderzoek naar de rol van prins Bernhard bij de Lockheed-affaire. Premier Rutte heeft dat maandag laten weten in reactie op Kamervragen van D66-leider Alexander Pechtold. De D66-voorman pleitte eind vorig jaar voor de instelling van een kleine onderzoekscommissie van historici. Die moest dan zorgen voor duidelijkheid over de rol van de prins bij de Lockheed-affaire. Pechtold
Veilinghuis Christie’s in Amsterdam veilt volgende week een pasteltekening die is gemaakt door prins Bernhard. De waarde van de tekening, met daarop een zogenaamd ‘prinselijk berglandschap’, is geschat op tussen de 800 en 1200 euro. De tekening werd in de jaren tachtig door de prins gemaakt en bevat ook nog een persoonlijke kerstwens: Met alle goede wensen/voor kerstmis/enz/1984/Bernhard. Het is
Prins Bernhard schond in 1994 zijn afspraak met de Nederlandse regering om al zijn zakelijke activiteiten te staken. Dat staat in de deze week verschenen biografie van Neelie Kroes.
Naast Alicia de Bielefeld en Alexia Grinda zou prins Bernhard nog een derde buitenechtelijke dochter hebben. Een 65-jarige vrouw beweert in de jaren veertig te zijn verwekt door de prins. Dat schrijft royalty-verslaggever Marc van der Linden dinsdag in De Telegraaf.
De VARA zendt de driedelige televisieserie Den Uyl en de affaire Lockheed vanaf volgende week opnieuw uit. De omroep heeft dat maandag bekendgemaakt.