Dark
Light

Oikos Publieksprijs naar Belgische classicus Patrick De Rynck

Auteur:
1 minuut leestijd
Patrick De Rynck
Patrick De Rynck (CC BY-SA 4.0 - Bram De Rynck - wiki)

De Oikos Publieksprijs, een onderscheiding voor een classicus of historicus die de Oudheid op een effectieve manier onder de aandacht van een groot publiek weet te brengen, is dit jaar gewonnen door Patrick De Rynck. Het is voor het eerst dat de prijs naar een Vlaming gaat.

OIKOS staat voor Onderzoeksinstituut Klassieke Oudheidstudiën. Het samenwerkingsverband van zes Nederlandse universiteiten en de UGent bestaat sinds vijfentwintig jaar. Een van de jaarlijkse initiatieven is de uitreiking van een Publieksprijs.

Zeus in jeans
 
Patrick De Rynck is al jaren een bekende ‘publieksclassicus’. Hij is onder meer verbonden aan het Belgische radioprogramma Het Einde van de Wereld en hij schrijft recensies voor De Morgen en De Standaard der Letteren. Verder beheert hij de oudheidkundige website www.hic-nunc.nl. Recent verscheen verder zijn boek Zeus in jeans, waarin De Rynck laat zien hoe de klassieke oudheid verweven is met onze moderne levens.

Volgens de jury van de Oikos Publieksprijs weet de auteur, op verschillende manieren, steeds een breed publiek te bereiken.

Hij is niet alleen een stuwende kracht in het levend houden van de klassieken; hij vestigt ook graag de aandacht op het werk en de activiteiten van anderen, wat een belangrijke kwaliteit van zijn werk is.

Eerder ging de prijs onder meer al naar oud-historicus Fik Meijer, vertaler Vincent Hunink, historicus Jona Lendering, het Thermenmuseum en uitgever Mark Pieters.

Boek: Zeus in jeans. Hoe de oude Grieken en Romeinen ons leven nog altijd bepalen

×