Dark
Light

Onbekende soldaat Eerste Wereldoorlog na 107 jaar alsnog geïdentificeerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Hooge Crater Cemetery
Hooge Crater Cemetery (CC BY-SA 4.0 - Wernervc - wiki)

Op de Britse militaire begraafplaats Hooge Crater Cemetery bij het Belgische dorp Zillebeke liggen bijna zesduizend gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Op veruit de meeste graven staat geen naam omdat de slachtoffers niet geïdentificeerd konden worden. Op een grafsteen is recent alsnog een naam gegraveerd.

Van de man die in het bewuste graf ligt was alleen bekend op welke datum hij stierf. Op zijn grafsteen stond tot voor kort, net zoals op ruim 3500 stenen op de begraafplaats, Known unto God (Bekend bij God). Aan de hand van een medaille wisten enkele Britten de man onlangs alsnog te identificeren. Het blijkt te gaan om de Engelsman John Harold Bott die in 1917 op eenentwintigjarige leeftijd stierf. Hij maakte onderdeel uit van het 11th Battalion The Royal Fusiliers.

De onderzoekers zijn er ook in geslaagd enige persoonlijke informatie over de gesneuvelde Engelsman te achterhalen. Bott werd in 1896 in Londen geboren en had drie broers. Voordat hij dienst deed in het leger was hij een kapper in opleiding. Tijdens de oorlog zelf ontving hij een medaille nadat hij een machinegeweer had veroverd. Een actie waarbij de jonge Londenaar wel gewond raakte.

Tijdens een plechtige ceremonie, die bijgewoond werd door 125 Britse rekruten, is woensdag een nieuwe steen bij het graf onthuld, met daarop de naam van de gesneuvelde. Ook is een krans gelegd.

Bronnen

-https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/03/20/ieper-onbekende-soldaat-krijgt-naam-op-grafsteen/
-https://www.facebook.com/HoogeCraterMuseum/posts/pfbid09morstqkVLMM2Rwp8Pb6jdU5UGiJJEX2zKLF6HHx6FSyvnKBgmtpHunUtma1eCHUl

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×