Dark
Light

‘Onderzoek dood Dag Hammarskjöld opnieuw’

Auteur:
1 minuut leestijd

Een commissie van de Verenigde Naties vindt dat er een nieuw onderzoek moet komen naar de dood van Dag Hammarskjöld. Deze Zweed was jarenlang secretaris-generaal van de VN. In 1961 kwam hij om bij een vliegtuigongeluk. Over dit ongeval wordt al lang gespeculeerd. Was het wel een ongeluk?

Dag Hammarskjöld werd in 1953 secretaris-generaal van de VN en voerde een actief beleid. Onder zijn bewind werd de invloed van de VN een stuk groter doordat hij deelnam aan een groot aantal politiek gevoelige vredesmissies. Kort na zijn dood in 1961 werd hem postuum de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

De Zweed overleed op 17 september 1961 nadat zijn vliegtuig boven Noord-Rhodesië, toen een Britse kolonie, was neergestort. Hammarskjöld was op dat moment nauw betrokken bij een conflict in Afrika dat was ontstaan nadat Katanga zich had afgescheiden van Congo. Britse onderzoekers concludeerden destijds dat het toestel waarin de Zweed zat neerstortte door een fout van de piloot.

Aangezien Hammarskjöld zich met zijn beleid niet overal populair had gemaakt, gingen er na het ongeluk al snel geruchten rond over een eventuele aanslag.

Een juridische commissie van de VN raadt nu een nieuw onderzoek aan. Volgens deze commissie, zo meldt de NOS, beschikt Amerika hoogstwaarschijnlijk over de communicatie tussen de piloten en de luchtverkeersleiding in Noord-Rhodesië. Bestudering van die gegevens zou meer kunnen leren over de toedracht van het ongeluk.

Een Zweedse onderzoeker beweert dat het toestel waarin Hammarskjöld zat werd neergeschoten door een ander vliegtuig.

Boeken over Dag Hammarskjöld:

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Ook interessant

×