Online plek voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog

wo2slachtoffers.nl
wo2slachtoffers.nl
Onderzoeker Jack Kooistra is al jaren bezig om gegevens te verzamelen over Nederlandse oorlogsslachtoffers. Maandag is er een website gelanceerd waarop zijn enorme archief ontsloten wordt: WO2Slachtoffers.nl.


Kooistra heeft thuis kaartenbakken met informatie over tussen de 160.000 en 180.000 slachtoffers. Getypt met een ouderwetse typemachine, de meesten handgeschreven. De eerste 10.000 slachtoffers zijn inmiddels gedigitaliseerd. Deze worden de komende tijd op de nieuwe website gepubliceerd.

De website is een initiatief van STIWOT, Uitgeverij Penn en Jack Kooistra. De initiatiefnemers:

“Buiten de meer dan honderdduizend Joodse Nederlanders zijn nog zeker zesduizend landgenoten om het leven gekomen door de Duitse rechtspraak in bezet gebied en represailles na sabotages en aanslagen. Soms voor de ogen van naasten en geliefden zijn ze in koelen bloede neergeknald door vuurpelotons. Er waren jongens bij van 13 en 14 jaar, en andere onschuldigen. Sommigen werden gedood omdat ze een andere opinie hadden dan de bezetter wenste. Anderen bevonden zich slechts op het verkeerde moment op de foute plek.”

Alle represaille-slachtoffers worden de komende tijd per provincie uitgewerkt. Een apart deel komt er van Nederlands-Indië.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: