Online plek voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog

wo2slachtoffers.nl
wo2slachtoffers.nl
Onderzoeker Jack Kooistra is al jaren bezig om gegevens te verzamelen over Nederlandse oorlogsslachtoffers. Maandag is er een website gelanceerd waarop zijn enorme archief ontsloten wordt: WO2Slachtoffers.nl.


Kooistra heeft thuis kaartenbakken met informatie over tussen de 160.000 en 180.000 slachtoffers. Getypt met een ouderwetse typemachine, de meesten handgeschreven. De eerste 10.000 slachtoffers zijn inmiddels gedigitaliseerd. Deze worden de komende tijd op de nieuwe website gepubliceerd.

De website is een initiatief van STIWOT, Uitgeverij Penn en Jack Kooistra. De initiatiefnemers:

“Buiten de meer dan honderdduizend Joodse Nederlanders zijn nog zeker zesduizend landgenoten om het leven gekomen door de Duitse rechtspraak in bezet gebied en represailles na sabotages en aanslagen. Soms voor de ogen van naasten en geliefden zijn ze in koelen bloede neergeknald door vuurpelotons. Er waren jongens bij van 13 en 14 jaar, en andere onschuldigen. Sommigen werden gedood omdat ze een andere opinie hadden dan de bezetter wenste. Anderen bevonden zich slechts op het verkeerde moment op de foute plek.”

Alle represaille-slachtoffers worden de komende tijd per provincie uitgewerkt. Een apart deel komt er van Nederlands-Indië.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: