Dark
Light

Oostenrijk betaalt miljoenen aan nazi-slachtoffers

Auteur:
1 minuut leestijd

Een Oostenrijks fonds voor compensatie van nazi-slachtoffers gaat ruim 210 miljoen dollar, ongeveer 170 miljoen euro, uitkeren aan in totaal 18.154 slachtoffers. Dat meldden Oostenrijkse media deze week.

In totaal hadden 20.702 personen een aanvraag bij het fonds ingediend. Een commissie, waar ook historici van deel uitmaakte, heeft de aanvragen onderzocht. Ruim achttienhonderd mensen krijgen nu dus een uitkering. De meeste aanvragen kwamen uit Amerika (6800), Oostenrijk (3800), Israël (3200) en Groot-Brittannië (2200). Gemiddeld wordt er 12.000 dollar per persoon uitgekeerd.

Het hoogte bedrag dat aan een persoon wordt uitgekeerd is 1,08 miljoen dollar. De meeste van de aanvragen werd ingediend door de slachtoffers zelfs. Velen van hen werden in de jaren twintig van de vorige eeuw geboren. Omdat verschillende van die aanvragers in de loop van de procedure zijn overleden, is het fonds nu op zoek naar ongeveer duizend erfgenamen.

Het compensatiefonds werd in 2001 opgericht. Volgens het fonds moeten de betalingen niet zozeer gezien worden als schadevergoeding, maar meer als “gebaren van verzoening”.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×