Dark
Light

Keep Calm and Carry On – Geschiedenis van de beroemde slogan

3 minuten leestijd
'Keep Calm and Carry on' op een mok
'Keep Calm and Carry on' op een mok (CC0 - Unsplash - Marc Pell)

De Engelse poster met daarop de slogan Keep Calm and Carry On is vandaag de dag wereldberoemd. En dat is eigenlijk bijzonder. Oorspronkelijk dateert de poster namelijk uit de Tweede Wereldoorlog, maar hij werd toen nooit op grote schaal verspreid….

In 1939 verklaarde Groot-Brittannië de oorlog aan Duitsland, nadat dat land Polen was binnengevallen. Om het moreel van de eigen inwoners in de moeilijke periode die zou volgen hoog te houden, liet de Britse overheid verschillende posters ontwikkelen. Zo werd er bijvoorbeeld een poster gemaakt met daarop de tekst Keep Calm and Carry On (Blijf kalm en hou vol). En om de indruk te wekken dat deze oproep rechtstreeks van de koning kwam, plaatste men een kenmerkende Tudor-kroon boven de tekst.

In dezelfde serie, die vooral opvalt door zijn simpele ontwerp, werden nog twee posters gemaakt, met daarop de slogans Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory (Uw moed, uw opgewektheid en uw vastberadenheid zullen ons de overwinning brengen) en Freedom Is in Peril Defend It With All Your Might (De vrijheid is in gevaar. Verdedig haar met alle macht) .

De andere twee posters in de serie
De andere twee posters in de serie

Anders dan twee laatstgenoemde posters werd de versie met de tekst Keep Calm and Carry On nooit op grote schaal verspreid. het Britse Ministry of Information liet in 1939 echter al wel tweeënhalf miljoen exemplaren drukken. De bedoeling was de opbeurende poster te verspreiden op een moment van grote problemen, bijvoorbeeld na zware vijandelijke luchtaanvallen, een gifgasaanval of zelfs een invasie. De hoop was dat de poster de bevolking dan enigszins gerust kon stellen. Aan het begin van de oorlog ontstond echter al snel een tekort aan papier, waardoor de posters werden gerecycled.

Een soldaat en een oudere vrouw in de Londense metro tijdens de Tweede Wereldoorlog. - Floyd Davis, 1944
Een soldaat en een oudere vrouw in de Londense metro tijdens de Tweede Wereldoorlog. – Floyd Davis, 1944

Gered uit de vergetelheid

Dankzij Stuart Manley, een tweedehandsboekhandelaar uit Northumberland, kreeg de vernietigde poster vele decennia later toch wereldwijde bekendheid. In 2000 ontdekte Manley een origineel exemplaar van de poster toen hij een doos boeken doorzocht die hij via een veiling had bemachtigd. De man was wel gecharmeerd van de opbeurende tekst en besloot de poster in te lijsten en bij de kassa op te hangen. Het winkelend publiek bleek de poster ook goed te kunnen waarderen. Een jaar later besloot Manley daarom kopieën te gaan verkopen.

De posters vlogen hierna over de toonbank en nadat een landelijk dagblad in 2005 aandacht besteedde aan de herontdekte oorlogsleus ging het pas echt snel. Manley verkocht op den duur maar liefst drieduizend kopieën per week.

Onze website begaf het onder de druk, de telefoon bleef rinkelen en vrijwel elk personeelslid moest zich bezighouden met het inpakken van posters. Manley in een interview met de BBC

Originele exemplaar van de posters zoals te zien in de boekwinkel van Stuart Manley
Originele exemplaar van de posters zoals te zien in de boekwinkel van Stuart Manley

Klanten vroegen de boekverkoper geregeld waarom hij dacht dat de poster zo populair is. Zijn humorvolle antwoord luidde altijd hetzelfde: ‘het is goedkoper dan antidepressiva’.

Parodie op de 'Keep Calm'-poster
Parodie op de ‘Keep Calm’-poster (CC BY-SA 2.0 – Mark Baker – wiki)
Ook veel andere handelaren begonnen hierna reproducties te verkopen. Het ontwerp verscheen ook op t-shirts, boodschappentassen, koffiemokken, sokken, aanstekers en sleutelhangers… En de Welshe rockband Stereophonics bracht in 2009 een album uit met de slogan als titel. Ook op internet werd de leus in de jaren hierna een enorme hit.

De slogan was op den duur zo bekend dat er ook allerlei parodieën verschenen. Zo verspreidde een Brits bedrijf bij wijze van grap bijvoorbeeld eens een poster met daarop de tekst Now Panic and Freak Out. Niet alleen de boodschap was omgedraaid, ook de kroon werd omgekeerd afgedrukt. De leus Keep Calm and Carry On komt vandaag de dag ook nog geregeld voorbij in allerlei internetmemes.

Het verhaal van ‘Keep Calm and Carry On’:

Bronnen â–¼

-http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/7869458.stm
-https://www.independent.co.uk/news/people/profiles/first-person-i-am-the-keep-calm-and-carry-on-man-1672398.html
-https://en.wikipedia.org/wiki/Keep_Calm_and_Carry_On
-https://www.theguardian.com/artanddesign/2020/apr/20/how-we-made-keep-calm-and-carry-on-poster
-https://www.knack.be/nieuws/wereld/keep-calm-and-carry-on-hoe-een-boodschap-uit-de-tweede-wereldoorlog-viraal-ging/
×