Dark
Light

Op zoek naar de beste speech van Nederland

Auteur:
1 minuut leestijd
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje (cc - Nationaal Archief)
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje (cc - Nationaal Archief)

De VPRO zendt binnenkort de televisieserie Speeches uit, over enkele invloedrijke speeches uit de moderne wereldgeschiedenis. NPO Geschiedenis en OVT hebben aansluitend een verkiezing georganiseerd waarbij gezocht wordt naar de beste speech van Nederland.

Johan de Witt
Johan de Witt
NPO Geschiedenis:

“Klopt het vooroordeel wel dat wij van nature geen begenadigde sprekers zijn? Van Julius Civilis, die in 69 n.Chr. met een vlammend betoog de Bataven opstookte tegen de Romeinen, via de beroemde Deductie van Johan de Witt uit 1654 tot het aangrijpende betoog van burgemeester Cohen op de Dam nadat Theo van Gogh was vermoord.”

Het publiek kan stemmen op in totaal 42 speeches. Deze zijn onderverdeeld in verschillende tijdvakken. In het tijdvak tot 1815 kan bijvoorbeeld gestemd worden op Johan van Oldenbarnevelt die in 1619, enkele momenten voor zijn onthoofding, het volk toespraak met de volgende woorden:

“Mannen, gelooft niet dat ik een landverrader ben, ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goede patriot, en zo zal ik sterven.(tot de beul) Maak het kort, maak het kort.”

De andere historische figuren waarop in dit tijdvak gestemd kan worden zijn Julius Civilis, Willem van Oranje en Johan de Witt.

De overige tijdvakken zijn 1815 tot 1929, 1929 tot 1945, 1945 tot 1973, 1973 tot 1988 en 1988 tot 2014. Bij ieder tijdvak kan de stemmer eventueel ook een eigen speech aandragen.

Uit de shortlist van zes speeches wordt vanaf zondag 7 december elke week een toespraak behandeld in het radioprogramma OVT. De winnaar wordt op zondag 11 januari tijdens de radio-uitzending bekend gemaakt.

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×