Johan van Oldenbarnevelt, raadspensionaris van de Staten-Generaal tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Werkte lange tijd samen met Maurits van Oranje, de zoon van Willem van Oranje, maar werd in 1619 slachtoffer van een militair complot. Op 13 mei 1619 werd Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd.
In 1623 beraamden Oldenbarnevelts zoons Reinier en Willem een aanslag op de prins, die ternauwernood mislukte. Dat leidde tot de onthoofding van Reinier in Den Haag en een levenslange ballingschap van Willem in Brussel.
Precies vierhonderd jaar geleden, rond Kerstmis 1618, zaaide een komeet grote onrust in de Republiek der Verenigde Nederlanden, die toch al in grote verwarring verkeerde.
Bij uitgeverij Ambo|Anthos verscheen deze week Wereldgeschiedenis van Nederland: een nieuw standaardwerk over de vaderlandse geschiedenis. In het lijvige boek beschrijven meer dan honderd Nederlandse onderzoekers op het...
Op 13 mei 1619 wordt Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd. Een van de meest tragische gebeurtenissen uit de tijd van de Republiek.
Op 9 april 1609 begint het Twaalfjarig Bestand tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Gedurende deze twaalf jaar werd er niet of nauwelijks gevochten door...
Op 14 november 1567 werd Maurits van Oranje geboren op Slot Dillenburg. Dit als zoon van Willem van Oranje en diens tweede vrouw, Anna van Saksen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok