Opbrengst Reve-veiling: 8000 euro

'Versteende keutel' van Gerard Reve
‘Versteende keutel’ van Gerard Reve
De veiling van spullen van en over schrijver Gerard Reve heeft deze week bijna 8000 euro opgeleverd. Een zogenaamde ‘Versteende keutel’ van de schrijver verwisselde voor 415 euro van eigenaar.


De bewuste keutel is niet van Reve zelf. Het gaat om een versteende keutel van een ijsbeer. Gerard Reve gaf de keutel ooit aan Dirk Boontje, wiens ouders in Greonterp met Reve bevriend waren. De versteende drol wordt beschreven in het boek Reverie.

Naast de ‘Reve-keutel’ werden bij veilinghuis Catawiki onder meer boeken en gedichten van en over de schrijver geveild. Voor een handgeschreven gedicht over de beroemde roman De avonden werd 500 euro neergelegd. Gerard Reve schreef het gedicht ooit voor zijn vader.


Archiefstukken:

 • Tien verdwenen dagen

  Tien verdwenen dagen

  Getallen, tijdsaanduidingen, maten en geldbedragen lijken objectieve waarheden. Maar dat zijn ze niet. Ze zijn ontworpen naar de menselijke maat. Mythevorming, misverstanden, manipulaties en machtsvertoon liggen ten grondslag aan de … Lees verder »
 • Crisis in de Bronstijd

  Crisis in de Bronstijd

  Ruim drieduizend jaar geleden, tijdens de late Bronstijd in het Midden-Oosten (3000-1200 v.Chr.), stortte de ene na de andere mediterrane samenleving in elkaar. Invasies, oorlogen, plunderingen en economische neergang grepen … Lees verder »
 • De Taalgrens

  De Taalgrens

  Versterkingen langs de Chaussée Brunehaut waren niet alleen een grens tussen löss en zand, tussen welvarende graanvilla’s en keuterboeren, maar ook tussen Latijn en Frankisch. De Taalgrens was ontstaan. Lees verder »
 • Benito Mussolini (1883-1945): “Il Duce”, dictator van Italië

  Benito Mussolini (1883-1945): “Il Duce”, dictator van Italië

  Benito Mussolini was van 1922 tot 1943 fascistisch dictator van Italië. Door het inzetten van propaganda en terreur creëerde hij een totalitair regime. Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister