Opnieuw in volle glorie: heropening Ensorhuis te Oostende

/
2 minuten leestijd
Heropende Ensorhuis in Oostende
Heropende Ensorhuis in Oostende (Foto Stad Oostende)

James Ensor, geboren en getogen in Oostende (1860-1949), krijgt de eer die hem toekomt in zijn geliefde badstad. Het bezoek van de woning, waar James Ensor samen met zijn knecht August Van Yper woonde en werkte tot aan zijn dood, werd uitgebreid met het aanpalende pand. Dat zorgt voor een open, modern en gestructureerd museum waarbij evenwel de authenticiteit van het huis van de kunstenaar werd gewaarborgd.

Ensorhuis in Oostende, buitenzijde
Ensorhuis in Oostende, buitenzijde (Foto Stad Oostende)
De toon is meteen gezet bij het betreden van het luchtige pand waar een markante maquette van het Ensorhuis de blik vangt. Veel aandacht gaat naar een vlot bezoekersparcours, een interactieve en multimediale inrichting en informatievoorziening op internationaal niveau.

Een belevingscentrum, toegespitst op vijf aparte thema’s, introduceert de bezoeker naar het hoogtepunt van de visite: het huis. De schelpen-en souvenirwinkel van Ensors oom en tante op de gelijkvloerse verdieping ligt er onaangeroerd bij. Hij liet die intact na de definitieve sluiting. Het woongedeelte boven is in zijn oorspronkelijke staat gerenoveerd en dompelt de bezoeker onder in de levenssfeer van James Ensor. Je spiegelt je in zijn spiegels. Je verbeeldt je zijn handen op het pianoklavier. Wie goed luistert, hoort de stemmen van zijn bezoekers. Wie minder fantasie heeft, geen nood. Dankzij de excellente audio gids (beschikbaar in vijf talen en inbegrepen in het ticket) verneemt de bezoeker interessante details en weetjes. De schilderijen in de kamers zijn reproducties. Het loont de moeite om ook de nummers bestemd voor kinderen in te toetsen. Uiterst grappig gebracht; hopelijk verstaat het jonge volkje het soms sappige Oostendse taaltje. Er is een interactief kinderparcours in het belevingscentrum.

In de expositieruimte worden afwisselende tentoonstellingen rond Ensor georganiseerd. Daarbij kan de bezoeker genieten van originele werken.

Vernieuwde Ensorhuis in Oostende
Vernieuwde Ensorhuis in Oostende (Foto Stad Oostende)

Wandel met James Ensor door Oostende

Samen met de (her)opening werd een nieuwe interactieve wandeling uitgewerkt. Dankzij de app (in vijf talen) wandel je met Ensor aan je zij door de stad. Daarbij vertelt de kunstenaar over zijn vrienden en de rijke geschiedenis van Oostende. De tocht start aan het Ensorhuis, loodst je langs dertien plaatsen en eindigt aan Mu.Zee. De app is gratis bij een bezoek aan het Ensorhuis. Apart: 5,49 euro. Een Ensorwandeling op kindermaat is eveneens ter beschikking.

~ Chris Rachel Spatz

Website museum: www.ensorstad.be
Ook interessant: James Ensor, een leven van een excentrieke schilder-schrijver
Boek: James Ensor – Kroniek van zijn Leven

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Olympische Spelen van Antwerpen (1920)

Hierna verschenen

Toren van Eben-Ezer – Een eigenzinnig monument