Oude Amerikaanse geluidsopname weer te beluisteren

Fonograaf van Edison
Een geluidsopname die uitvinder Thomas Alva Edison in 1878 maakte, is sinds kort weer te beluisteren. Het is de oudst bewaard gebleven geluidsopname van de uitvinder.

Thomas Alva Edison vond in 1877 de fonograaf uit, een voorloper van de grammofoon. Bij de fonograaf werd het geluid ingespeeld en weergegeven door een stalen naald en een rol tinvlies, die om een draaiende stalen cilinder werd aangebracht.

Op 19 februari 1878 ontving Edison patent op zijn uitvinding. De eerste geluidsopname die Edison in 1877 maakte, was het kinderversje Mary Had A Little Lamb. Deze opname is echter verloren gegaan.

De opname die nu weer is te beluisteren dateert uit 1878. Het was lange tijd niet mogelijk dit audiofragment af te spelen. De kans was namelijk erg groot dat het stuk tinfolie dan onherstelbaar zou worden beschadigd. Onlangs werd echter een driedimensionale computerafbeelding van het stuk tinfolie gemaakt. De opname kon hierdoor als het ware gekopieerd worden.

- advertentie -

De opname duurt 78 seconden. Er is onder meer een kinderversje, een kornet en een lachende man te horen. Beluister het audiofragment hieronder:

Edison draagt in 1927 het rijmpje ‘Mary had a little lamb’ voor:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: