Alexander Graham Bell – Uitvinder van de telefoon

/
Alexander Graham Bell (1847-1922) - Publiek Domein / wiki
Alexander Graham Bell (1847-1922) - Publiek Domein / wiki

Schotse uitvinder die vooral bekend staat om zijn uitvinding van de telefoon. Er kan echter beter gezegd worden dat hij de telefoon ontwierp en vervolmaakte, omdat andere uitvinders ook al bezig waren met het uitvinden van de telefoon. Vaak wordt de Italiaan Antonio Meucci ook genoemd als de uitvinder van de telefoon.

Alexander Graham Bell (Publiek Domein - wiki)
Alexander Graham Bell (Publiek Domein – wiki)
Alexander Graham Bell ontving echter het patent voor de telefoon en slaagde erin het apparaat middels zijn telefoonmaatschappij Bell tot een commercieel succes te maken.

De Schot wordt in 1847 geboren in Edinburgh. Zijn vader is een schrijver die onder meer een werk publiceerde over een methode om doven te leren spreken. Alexander heeft twee broers, maar deze sterven jong. In 1870 verhuist het gezin Bell naar Noord-Amerika. Ze vestigen zich in de buurt van Brantford, Ontario.

Professor Stemfysiologie

Alexander Bell blijkt de methode van zijn vader om doven te leren spreken goed onder de knie te hebben. Als hij 25 is opent hij een eigen school in Boston (Massachussets). Hij leert er onderwijzers hoe ze met dove kinderen moeten werken. Nog meer succes volgt een jaar later. Bell wordt dan door de universiteit van Boston aangesteld als professor in de Stemfysiologie.

Het is niet erg verwonderlijk dat Bells interesse voor communicatie uiteindelijk leidde naar een zoektocht om geluid over grotere afstanden te transporteren. Tijdens het proces van de ontwikkeling van de telefoon krijgt Bell hulp van Thomas Watson, een elektrisch werktuigkundige die hij ontmoet in een winkel waar hij altijd zijn elektrische onderdelen koopt.

Bell en Watson proberen te achterhalen hoe stemtrillingen omgezet kunnen worden in elektrische signalen en vervolgens doorgestuurd kunnen worden naar de ontvanger. Ze doen onder meer een proef met een trillend vlies waarbij in het midden een stuk ijzer is bevestigd. Het stukje ijzer begint mee te trillen als het vlies trilt en wekt zo enige elektrische stroom op in een magnetische spoel.

Patent

Patenttekening van Bell, 7 maart 1876 (Publiek Domein - wiki)
Patenttekening van Bell, 7 maart 1876 (Publiek Domein – wiki)
In 1876 maakt Bell een schets waarmee hij op 14 februari patent aanvraagt. Een kleine maand later ontvangt hij het patent. Op 10 maart 1876, drie dagen nadat hij het patent ontvangen had, slaagt Bell erin voor het eerst een telefonisch bericht aan zijn assistent te sturen. Hij sprak twee korte zinnen:

Watson, kom onmiddellijk.
Ik heb je nodig.

Volgens de overlevering zou Bell Watson hebben geroepen omdat hij een batterijzuur op zijn broek had gemorst.

IJzeren membraan

Opvallend is dat de Amerikaanse uitvinder Elisha Gray, ook op 14 februari patent aanvraag op de telefoon. Gray gebruikte als membraan een stuk ijzer in plaats van een stuk vlies. Dit werkte veel beter. Bell onderscheidde zich echter doordat hij zich veel meer bewust was van de mogelijke toekomst voor de telefoon en ook de commerciële mogelijkheden zag.

Enkele maanden nadat Bell zijn patent heeft ontvangen, zijn hij en Watson zover dat ze de telefoon kunnen gaan exploiteren. Het huidmembraan is dan inmiddels vervangen door ijzer.

Decibel & Alexander Graham Bell

De eenheid voor logaritmische vermogensverhoudingen is naar Alexander Graham Bell vernoemd: decibel. Bell heeft het enige tijd druk met het verdedigen van zijn octrooi. Zelfs de Western Union Telegrapph Company neemt het tegen hem op. In 1893 bevestigt het Amerikaanse Hoogste Gerechtshof echter het patent van Bell.

De bekende uitvinder Thomas Edison verbetert de telefoon van Bell overigens. Edison slaagt er in telefoongesprekken te voeren van de Atlantische naar de Stille Oceaankust, waar de telefoon van Bell dan ‘slechts’ een bereik heeft van 10 kilometer.

Thomas Watson over de uitvinding van de telefoon

Categorieën

Vorige verhaal

Attila de Hun (ca. 406-453) – De ‘Gesel Gods’

Volgende verhaal

Gebroeders Montgolfier – Uitvinders van de heteluchtballon

Onze belangrijkste rubrieken: