Week van de koloniale geschiedenis

Oude Rotterdamse gezinskaarten gedigitaliseerd

Gedigitaliseerde gezinskaart
Het Gemeentearchief Rotterdam (GAR) heeft onlangs ongeveer 600.000 gezinskaarten uit de periode 1880 tot 1941 laten digitaliseren. De kaarten zijn gratis toegankelijk gemaakt via de Digitale Stamboom Rotterdam.

Het gemeentearchief spreekt van een “digitale goudmijn voor familieonderzoek”. Gezinskaarten waren tussen 1880 en 1941 een onderdeel van de bevolkingsregistratie. Van alle inwoners van de stad hield de gemeente gegevens bij zoals naam,


geboortedatum, burgerlijke staat, adres, beroep en kerkgenootschap. Op een gezinskaart staan al die gegevens van familieleden die op één adres samenwoonden bij elkaar.

- advertentie -

Voor mensen die zich bezighouden met genealogisch onderzoek zijn dit hierdoor erg waardevolle documenten.

Gedigitaliseerde gezinskaarten

In 2011 bleek tijdens de tweejaarlijkse Kwaliteitsmonitor Archieven dat veel klanten van het archief behoefte hadden aan gedigitaliseerde gezinskaarten. Met de hulp van een bureau in Leiden zijn nu dus ongeveer 600.000 van kaarten online toegankelijk gemaakt.

De gezinskaarten zijn voorlopig opgenomen in de Digitale Stamboom. Behalve de gezinskaarten, bevat de Digitale Stamboom uittreksels uit akten van de Burgerlijke Stand en de doop-, trouw- en begraafboeken van Rotterdamse kerken. Op termijn worden deze bestanden ondergebracht bij WieWasWie.nl, een landelijk online platform voor persoonsinformatie dat op dit moment wordt ontwikkeld.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: