In 2023 zijn acht nieuwe afleveringen te zien van het populaire televisieprogramma Verborgen verleden, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis.
In de nieuwe reeks zijn weer acht Nederlanders te zien die de deur achter zich dichttrekken zonder dat ze weten waarheen precies de reis hen zal voeren. Met de makers van de serie beginnen ze aan een reis door de eigen familiegeschiedenis.
Het Utrechts Archief heeft de gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920 online gezet.
Voor de bestudering van de Middeleeuwse geschiedenis zijn oorkonden van groot belang. Zij geven informatie over bestuurlijke zaken of rechtshandelingen, bijvoorbeeld de overdracht van goederen of rechten.
Betekenis en geschiedenis van de genealogie als wetenschap: alle personen uit dezelfde familie, uitgaand van een mannelijke voorouder, de stamvader.
Het begrip heraldiek betekent wapenkunde, wapenleer of leer van de familiewapens. Wat houdt deze tak van wetenschap precies in? Over de betekenis en het soort onderzoek waar de heraldiek zich mee bezighoudt.
Het patroon is eigenlijk steeds hetzelfde bij Verborgen Verleden. Op de enkele uitzondering na die ergens in een ver weg liggende zijlijn via bastaardij van adel of zelfs een koninklijk huis afstamt, hebben de meeste mensen behoorlijk laag op de maatschappelijk ladder staande voorouders.
Gilad Japhet, oprichter en CEO van genealogieplatform MyHeritage en MyHeritage DNA, beschreef naar aanleiding van de internationale Holocaust-herdenking een deel van zijn familiegeschiedenis. Lees zijn verhaal hieronder.
De inschrijfboeken van de Huizen van Bewaring zijn een mooie bron voor stamboomonderzoekers, maar ook bijvoorbeeld voor sociologen en criminologen.
Simone Berger maakte een boek dat generatiegenoten moet helpen makkelijker met hun ouders te praten over het verleden in Nederland-Indië.
De dataset bevat ruim 15 miljoen persoonsvermeldingen en beslaat een periode van meer dan vier eeuwen.
Het Archief van de Amsterdamse Notarissen wordt voorgedragen voor een plaats op het Memory of the World-register van Unesco.
Het Fries Archief Tresoar heeft een groot project opgezet om nazaten te vinden van de Friese volksheld en vrijheidsstrijder Grutte Pier (ca. 1480-1520).
Genealogie een luxe hobby van de laatste decennia? Absoluut niet! Ook in de vroege achttiene eeuw snuffelden (vooral adellijke) mensen in stokoude papieren op zoek naar hun roots.
De tot op de dag van vandaag voortdurende twijfel over de afkomst van Adolf Hitler werd veroorzaakt door onduidelijkheid over de vader van Alois, Adolfs opa dus.
Dankzij de inzet van zo’n 250 vrijwilligers zijn de oude inschrijvingsregisters van Brabantse strafgevangenissen over de periode 1821-1925 vanaf nu online toegankelijk.
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een groot deel van het archief van de Raad en Leenhof van Brabant, een van de belangrijkste archieven bij historisch onderzoek in Brabant tot 1811, online toegankelijk gemaakt.
Medewerkers van het Drents Archief hebben een lijst uit 1814 gevonden met daarom de namen van inwoners van Drenthe die dienst deden in het leger van Napoleon en niet terugkeerden naar de provincie.
De protocollen bevatten informatie over onder meer erfdelingen, verkopingen en verpachtingen van land. Ook tellen ze veel akten met ondervragingen van personen die voor de rechtbank moesten verschijnen.
Illustrator Minna Sundberg, bekend van de webcomic 'Stand Still. Stay Silent', maakte een bijzondere illustratie over de herkomst van Scandinavische talen en de verwantschap van deze talen met andere talen op de wereld.
Onderzoek naar de eigen familiegeschiedenis is de afgelopen jaren – wellicht mede door de vergrijzing – steeds populairder geworden. Wekelijks is bij de NTR het tv-programma Verborgen verleden te zien, waarin bekende Nederlanders als Maarten van Rossem en Jack van Gelder op zoek gaan naar het wel en wee van hun voorgeslacht.