Je verborgen verleden

Het patroon is eigenlijk steeds hetzelfde bij Verborgen Verleden. Op de enkele uitzondering na die ergens in een ver weg liggende zijlijn via bastaardij van adel of zelfs een koninklijk huis afstamt, hebben de meeste mensen behoorlijk laag op de maatschappelijk ladder staande voorouders.

Genealogisch slagveld

Genealogie een luxe hobby van de laatste decennia? Absoluut niet! Ook in de vroege achttiene eeuw snuffelden (vooral adellijke) mensen in stokoude papieren op zoek naar hun roots.

100.000 Brabantse boeven op internet

Dankzij de inzet van zo’n 250 vrijwilligers zijn de oude inschrijvingsregisters van Brabantse strafgevangenissen over de periode 1821-1925 vanaf nu online toegankelijk.

Ruim 155.000 schepenprotocollen online

De protocollen bevatten informatie over onder meer erfdelingen, verkopingen en verpachtingen van land. Ook tellen ze veel akten met ondervragingen van personen die voor de rechtbank moesten verschijnen.

Een prachtige stamboom

Illustrator Minna Sundberg, bekend van de webcomic 'Stand Still. Stay Silent', maakte een bijzondere illustratie over de herkomst van Scandinavische talen en de verwantschap van deze talen met andere talen op de wereld.

Verborgen verleden: een genealogische ontdekkingstocht

Onderzoek naar de eigen familiegeschiedenis is de afgelopen jaren – wellicht mede door de vergrijzing – steeds populairder geworden. Wekelijks is bij de NTR het tv-programma Verborgen verleden te zien, waarin bekende Nederlanders als Maarten van Rossem en Jack van Gelder op zoek gaan naar het wel en wee van

Geld voor onderzoek naar invloed familie op levensverwachting vanaf 1800

Historici van de Radboud Universiteit en verouderingsonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangen een subsidie van ongeveer 850.000 euro voor onderzoek naar de invloed van ‘de familie’ op kindersterfte, vruchtbaarheid en levensverwachting in de afgelopen tweehonderd jaar.