Dark
Light

Paus Paulus VI is zalig verklaard

Auteur:
1 minuut leestijd
Paus Paulus VI (Publiek Domein - NARA - wiki)

De paus heeft zijn voorganger paus Paulus VI zondagochtend tijdens een mis op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad zalig verklaard.

Paus Paulus VI in 1967
Paus Paulus VI in 1967
Zaligverklaring is alleen mogelijk als aan de persoon in kwestie een wonder is toegeschreven óf als deze persoon als martelaar stierf. Volgens de huidige paus, Franciscus, bezat zijn voorganger een “profetische genialiteit”. Ook is er een wonder aan hem toegeschreven. Dat wonder, dat zich begin jaren negentig zou hebben voltrokken, werd mei dit jaar officieel erkend.

Een zwangere vrouw uit de Verenigde Staten had van van artsen te horen gekregen dat haar kind geboren zou worden met ernstige afwijkingen. Er werd haar daarom een abortus aangeraden. De moeder wilde dit niet en bad tot Paulus VI. Haar kind werd niet lang hierna geboren en vertoonde geen enkele afwijking.

Pillenpaus

Paus Paulus VI is verder vooral bekend om zijn encyclieken Sacerdotalis Caelibatus (1967) en Humanae Vitae (1968). In de laatste encycliek verbood de paus het gebruik van de anticonceptiepil. In de volksmond werd de paus daarom ook wel de ‘pillenpaus’ genoemd. Anderzijds wordt hij door veel mensen ook beschouwd als de eerste moderne paus. Hij zou de Kerk meer in aanraking hebben laten komen met de moderne wereld.

Paulus was verder onder meer de eerste paus die de Verenigde Naties toesprak en de eerste na-oorlogse paus die buitenlandse reizen ondernam. Tijdens zijn pontificaat werd in 1963 het Tweede Vaticaans Concilie afgesloten. In Nederland benoemde Paulus VI de bisschoppen Ad Simonis (1970) en Jo Gijsen (1972).

×