Dark
Light

Pierre Bokma kruipt in de huid van Meinoud Rost van Tonningen

Auteur:
1 minuut leestijd
Meinoud Rost van Tonningen
Meinoud Rost van Tonningen

Acteur Pierre Bokma speelt een van de hoofdrollen in de nieuwe Nederlandse oorlogsfilm Bankier van het Verzet. Hij speelt de rol van Meinoud Rost van Tonningen, een prominent lid van de NSB.

Walraven van Hall
Walraven van Hall
In de film staat het verhaal van Walraven van Hall (1906-1945) centraal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij bekend als de bankier van het verzet. In de oorlogsjaren gaf hij leiding aan het Nationaal Steunfonds (NSF), een geheime bank die geld verzamelde voor het landelijk verzet en ook zorgde voor de distributie van dit geld.

Samen met onder meer zijn broer Gijs, die later burgemeester van Amsterdam zou worden, slaagde Wally van Hall erin ruim 106 miljoen gulden te verzamelen. Het geld werd onder meer gebruikt voor de financiering van illegale kranten, hulp aan onderduikers, gewapend en ongewapend verzet en steun aan duizenden gezinnen die in financiële moeilijkheden waren geraakt. Na september 1944 ondersteunde het NSF ook de 30.000 gezinnen van de Spoorwegstakers.

In 1944 slaagde Van Hall er samen met zijn broer Gijs in met een slimme wisseltruc, met echte en vervalste schatkistpapieren, 51 miljoen gulden uit de kluis van De Nederlandsche Bank te stelen. Dit geld ging naar het verzet.

Hoofdrol

De rol van Van Hall wordt in de speelfilm vertolkt door Barry Atsma en Jacob Derwig kruipt in de huid van broer Gijs van Hall. Een andere hoofdrol is dus weggelegd voor Pierre Bokma die zich voor de film moet verdiepen in het leven van de Meinoud Rost van Tonningen. Na diens toetreding ging de NSB een steeds radicalere koers varen. Rost van Tonningen viel onder meer op door antisemitische uitlatingen.

Producent NL Film noemt het verhaal van de broers Van Hall:

“…één van de meest indrukwekkende verzetsverhalen uit die periode. Zij behoren tot de grote helden uit de recente vaderlandse geschiedenis”.

De opnames van de film zijn afgelopen weekend begonnen. Bankier van het Verzet gaat in 2018 in première.

Lees ook: Meinoud Rost van Tonningen (1894-1945) – Fanatiek NSB’er
Overzicht van boeken over de NSB

×