Dark
Light

NSB

Artikelen over de geschiedenis van de NSB, de Nationaal-Socialistische Beweging van Anton Mussert die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's. Hoofdartikel: NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) – Opkomst en ondergang Lees ook: Anton Mussert (1894-1946) - Leider van de NSB Overzicht van boeken over de NSB
Marieke van der Winden bi een tafel met foto's. Still uit de documentaire

Met haar NSB-opa taartjes eten voor de caravan

Toen Duitse troepen op 15 mei 1940 Amsterdam binnen marcheerden, becommentarieerde de opa van documentairemaakster Marieke van der Winden dat in zijn dagboek met de woorden: “machtig!! machtig!!”. Dat hij sympathiseerde en zelfs collaboreerde met de Duitse bezetter bleef lange tijd verborgen voor zijn kleindochter.
3 minuten leestijd
Daar praten wij niet over - Detail van de boekcover

Daar praten wij niet over

De eigengereide Sacha Gerdes groeit in de jaren dertig op in een welvarend gezin in ’t Gooi. Haar vader, kunstschilder Ed Gerdes, ontwikkelt na de dramatische scheiding van Sacha’s moeder sympathie voor het nationaalsocialisme. Sacha wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor haar vader en haar afschuw van de NSB.
3 minuten leestijd
Willekeurige afbeelding van een WA-parade in Utrecht

De ‘foute’ oom van de Soldaat van Oranje

De Soldaat van Oranje had binnen de familie een geduchte tegenpool: oom Wouter Ubbo Hazelhoff-Roelfzema, tuchtrechter en opperbanleider van de WA, die tot aan het eind van de oorlog nog vurig geloofde in de totale nazificatie van het gerechtelijke en politionele apparaat.
4 minuten leestijd
1 2 3 7
×