Portret Rembrandt blijkt inderdaad zelfportret

Een portret van Rembrandt uit 1635 blijkt inderdaad door de meester zelf te zijn gemaakt. Lange tijd dacht men dat het door een leerling van Rembrandt werd gemaakt, maar het is dus een zelfportret.

Rembrandt, 1635  (National Trust)
Rembrandt, 1635 (National Trust)
De Britse National Trust stelde een jaar geleden al dat het werk door de meester zelf werd gemaakt, maar nu zijn ook wetenschappers het gerenommeerde Hamilton Kerr Institute tot deze conclusie gekomen. De onderzoekers bestudeerden onder meer de handtekening, de gebruikte penseeltechniek en de kleurcomponenten.

De Nederlandse Rembrandt-expert Ernst van de Wetering, voorzitter van het Rembrandt Research Project, concludeerde eerder ook al dat het een zelfportret van de meester is.

Rembrandt maakte het schilderij op 29-jarige leeftijd toen hij in Amsterdam woonde. Op het schilderij is Rembrandt te zien met een pet met daarop een grote witte veer. Het doek werd gemaakt in 1635. Rembrandt was toen negenentwintig jaar oud. Het werk is eigendom van de National Trust.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: