Het kleinste schilderij dat Rembrandt van Rijn ooit maakte is de komende tijd te zien in de Hermitage Amsterdam. Het schilderijtje uit 1633 toont een buste van een bebaarde oude man.
Een beroemd schilderij dat Rembrandt van Rijn ooit van zijn zoon Titus maakte, is na bijna vierhonderd jaar weer terug op de plek waar het ooit werd geschilderd. Woensdag arriveerde het werk in Museum Rembrandthuis in Amsterdam.
Het schilderij werd al in 1921 verworven door kunsthistoricus Abraham Bredius, wiens collectie de kern vormt van het huidige museum. Bredius was er destijds van overtuigd dat hij een werk van Rembrandt had aangekondigd, maar andere kunsthistorici concludeerden later dat het werk gemaakt moest zijn door een navolger.
De vaandeldrager, het veelbesproken schilderij van Rembrandt dat begin dit jaar voor een bedrag van 150 miljoen euro werd aangekocht door de Nederlandse Staat, is deze maand te zien in het Mauritshuis in Den Haag.
Tijdens een bezoek aan het Rembrandthuis in Amsterdam heeft de ambassadeur van Japan een zeventiende-eeuwse helm onthuld. Het museum wil de nieuwe aanwinst gebruiken om het verhaal van Rembrandts interesse voor de Japanse cultuur vertellen.
Het veelbesproken schilderij De Vaandeldrager, dat recent voor een bedrag van 150 miljoen euro werd aangekocht door de Nederlandse Staat, is bezig met een reis langs de twaalf provincies van Nederland. Deze maand is het schilderij van Rembrandt te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.
Het veelbesproken schilderij De Vaandeldrager, dat recent voor een bedrag van 150 miljoen euro werd aangekocht door de Nederlandse Staat, reist komend jaar langs de twaalf provincies van Nederland.
Het gaat volgens het museum om de grootste digitale afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt. De afstand tussen twee pixels is 5 micrometer (0,005 millimeter).
De Nederlandse Staat wil 150 miljoen euro uittrekken voor de aankoop van het schilderij De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt van Rijn. Dit werk bevindt zich al eeuwenlang in privécollecties.
Er bestonden al langer vermoedens dat Rembrandt een schets maakte op het doek voordat hij begon, maar nu is dat met behulp van geavanceerde computertechnieken ook daadwerkelijk aangetoond.
Het schilderij 'De Nachtwacht' is vanwege de laatste fase van een groot onderzoeksproject van de muur gehaald. Het kunstwerk is vervolgens in een speciaal ontworpen houder geplaatst zodat onderzoekers van het Rijksmuseum de achterkant van het schilderij kunnen bestuderen.
Een schilderij van Rembrandt stelt Petrus voor, die weliswaar “van Joodse afkomst” was, maar die bekeerd was tot het christendom en bovendien tot eerste roomse paus werd uitgeroepen. Dat laatste gebeurde lang na zijn dood en met terugwerkende kracht en Petrus heeft ook nooit de corona triplex gedragen, maar rooms-katholieken nemen dat pausschap toch serieus.
Voor het eerst in driehonderd jaar is 'De Nachtwacht' weer in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm te zien. In het verleden zijn er vier repen van het doek afgesneden. Een team van het Rijksmuseum dat momenteel onderzoek doet naar het werk heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie weten te maken van die ontbrekende stukken.
Op 6 april 1990 werd het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht door een verwarde 31-jarige man uit Den Haag besmeurd met zwavelzuur. Het was niet de eerste keer dat het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn beschadigd raakte door menselijk toedoen.
Specialisten van het AVROTR0S-programma Het Geheim van de Meester gaan de komende maanden De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn op ware grootte (379,5 x 453,5 cm) naschilderen. Het project wordt gerealiseerd op een bijzondere locatie: in het Rijksmuseum, recht tegenover het originele werk.
Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam heeft een belangrijke schenking ontvangen: het schilderij Herderin in een landschap uit ca. 1641 van Ferdinand Bol, een van Rembrandts beroemdste leerlingen.
Het zelfportret toont de jonge kunstenaar in nette kleding. Dat is opvallend omdat Rembrandt zichzelf op andere zelfportretten vaak in gewone kleren of zijn schilderskleding afbeeldde.
Om de foto te kunnen maken heeft een zogeheten imagingteam van het Rijksmuseum 528 foto’s van De Nachtwacht gemaakt, 24 rijen van 22 foto’s.
Tijdens opnames van televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is een ets ontdekt die volgens een aan het programma verbonden expert aan Rembrandt moet worden toegeschreven. Daarnaast is een stilleven van Mondriaan ontdekt.
In 1997 werden in de beerput bij de Amsterdamse woning van Rembrandt van Rijn twee potten gevonden. Een van deze potten, zogeheten grapen, is waarschijnlijk door de kunstenaar in zijn atelier en voor zijn werk gebruikt.
“Nadat België zich had afgescheiden van Nederland, was de behoefte in beide landen om de afzonderlijke geschiedenis te profileren groot. Men zocht naar eigen helden. Zo werd in België een standbeeld voor hún grote kunstenaar Peter Paul Rubens opgericht. In Nederland werd geopperd om voor onze Rembrandt hetzelfde te doen. "