Dark
Light

‘Prins Claus hield rekening met einde monarchie’

Auteur:
1 minuut leestijd

Prins Claus in 1970 – Foto: CC/NOS
Bij uitgeverij Meulenhoff is deze week het boek Wie ben ik dat ik dit doen mag? verschenen. Het boek zorgt voor aardig wat ophef naar aanleiding van enkele uitspraken over prins Claus.

In het boek schrijft historica Dorine Hermans over de zes koninklijke inhuldigingen die de afgelopen tweehonderd jaar in Nederland hebben plaatsgevonden. In haar boek komt ook Huub van ’t Hek, oud-hoofdredacteur van Scouting Magazine, aan het woord. Van ’t Hek had in 1981 twee vertrouwelijke ontmoetingen met prins Claus, voorafgaand aan diens benoeming tot beschermheer van Scouting Nederland.

De prins zou tijdens deze gesprekken een boekje open hebben gedaan over verschillende meningsverschillen die hij met koningin Beatrix had. Zo vreesde hij onder meer dat de in zijn ogen nogal traditionele aanpak van de koningin wel eens het einde van de monarchie zou kunnen beteken. Hij zou kroonprins Willem-Alexander er zelfs op hebben voorbereid dat hij misschien wel nooit koning zou worden. Zijn zoon kon maar beter een goede studie kiezen want de kans bestond dat hij later zijn eigen geld moest verdienen. Ook zou de prins tijdens de vertrouwelijke gesprekken gezegd hebben dat zijn huwelijk met Beatrix erg had geleden onder het koningschap.

De prins zou verder tegen de oud-hoofdredacteur van Scouting Magazine hebben gezegd dat hij het niet eens was met de verhuizing naar Den Haag. De prins was liever op kasteel Drakenstein in Baarn blijven wonen.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft namens de koninlijke familie inmiddels gereageerd op de in het boek opgetekende uitlatingen van Van ’t Hek:

“Hij verminkt de nagedachtenis van de prins en slaat als zelfbenoemde prins Claus-deskundige de plank volledig mis.”

Het is niet voor het eerst dat het koninklijk huis niet te spreken is over een boek van Dorine Hermans. In 2007 publiceerde ze samen met Daniela Hooghiemstra het boek Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren. De RVD liet na uitkomst van dat boek weten dat koningin Beatrix niet blij was met het beeld dat in het boek van haar voorvaderen werd geschetst. De koningin vond dat er te selectief gebruik was gemaakt van de bronnen uit haar eigen archief.

×