Proces tegen Socrates opnieuw gevoerd

Socrates – Foto: CC/Greg O’Beirne
Bijna 2500 jaar na dato wordt het proces tegen Socrates vrijdag opnieuw gevoerd. Enkele Europese en Amerikaanse juristen zullen de eisen tegen de filosoof nogmaals bekijken.

Het slotoordeel is aan het publiek dat online en live in de rechtszaal zijn stem kan uitbrengen.

Zal de beroemde Griekse filosoof ditmaal wel worden vrijgesproken? Het proces is vanaf 18.30 uur live te volgen via de website www.sgt.gr/dikisocrati.

- advertentie -De dood van Socrates – Jacques-Louis David, 1787

In 399 voor Christus werd Socrates beschuldigd van ‘het niet aanbidden van de goden van de stad’ en ‘het introduceren van nieuwe goden’. Ook zou hij een slechte invloed op de jeugd hebben. De filosoof werd berecht door 500 burgers van Athene. Tijdens het proces voerde Socrates zijn eigen verdediging

Het hielp hem niet, want met een meerderheid van 280 stemmen werd Socrates schuldig bevonden en veroordeeld tot het drinken van de gifbeker. Volgens historische geschriften bleef Socrates heel kalm tijdens het proces en na het horen van zijn straf.

Socrates liet de mogelijkheid om te ontsnappen uit Athene – en zo de uitvoering van het doodvonnis te ontlopen – aan zich voorbijgaan. In zijn ogen was het onjuist om zich als burger van Athene te onttrekken aan een straf die was gebaseerd op de wetten van die stad. Hoe onrechtvaardig het ook was.


~ Natascha NeefParakalo

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: