Dark
Light

Prominenten willen af van ‘racistische’ vlag Mississippi

Discussie over vlag opgelaaid na bloedbad Charleston
Auteur:
1 minuut leestijd
Vlag van Mississippi - cc
Vlag van Mississippi - cc

Enkele prominente inwoners van Mississippi willen dat de vlag van hun staat wordt aangepast. Dit omdat het embleem van de controversiële ‘confederate flag’ erop is te vinden.

De prominenten – waaronder acteur Morgan Freeman, schrijver John Grisham, muzikant Jimmy Buffett en de legendarische quarterback Archie Manning – stuurden een brief naar The Clarion-Ledger, een krant in Mississippi. Volgens de ondertekenaars is het hoog tijd dat de staat een vlag krijgt die voor alle inwoners acceptabel is.

De Confederatievlag is in Amerika momenteel onderwerp van nationaal debat. De vlag werd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog gebruikt door de zuidelijke geconfedereerde staten. Veel zuiderlingen gebruiken de vlag nog altijd, onder meer als eerbetoon aan de slachtoffers van de oorlog en hun idealen. Er zijn er echter ook die het gebruik van de vlag aanstootgevend vinden, omdat deze voor hen vooral symbool staat voor de slavernij en onderdrukking van zwarten.

Confederatievlag achter een Amerikaanse auto - cc
Confederatievlag achter een Amerikaanse auto – cc

De discussie over de vlag, die verre van nieuw is, laaide recent weer op nadat de blanke Dylann Roof een bloedbad aanrichtte in een kerk in Charleston. Kort hierna doken er foto’s op van de schutter, poserend voor de Confederatievlag. South Carolina besloot vanwege de discussie die volgde om de controversiële vlag niet langer op te hangen bij overheidsgebouwen.

Mississippi is de enige staat die nog een afbeelding van de ‘confederate flag’ in haar staatsvlag draait. De gouverneur van de staat heeft aangegeven voorlopig niet van plan te zijn om de vlag te laten verwijderen of aanpassen.

×