Dark
Light

Regisseur Léon Povel (101) overleden

1 minuut leestijd

Léon Povel in 1938 –
De Nederlandse hoorspelregisseur Léon Povel is dinsdag op 101-jarige leeftijd overleden.

Povel werd in 1911 geboren in Amsterdam en begon zijn loopbaan bij de radio begin jaren dertig als omroeper bij de KRO. Hij bracht verschillende grote nieuwsfeiten naar de luisteraar. Zo vertelde hij in mei 1932 bijvoorbeeld dat het laatste gat in de Afsluitdijk was gedicht.

Na de Tweede Wereldoorlog ging Povel zich bezighouden met het produceren en regisseren van hoorspelen. In totaal maakte hij er meer dan negenhonderd. Zijn bekendste hoorspel is waarschijnlijk Sprong in het heelal, een Nederlandse bewerking van het BBC-hoorspel Journey into Space van Charles Chilton.

In Nederland was dit sciencefictionhoorspel tussen 1955 en 1958 in drie langlopende series op de radio te horen. Enkele jaren geleden bracht uitgeverij Rubinstein de hoorspelen opnieuw uit. Naast zijn werk op de hoorspelafdeling van de KRO werkte Povel ook enkele jaren als dramaregisseur voor de KRO-televisie.

Ruimtevaarder André Kuipers kreeg in december 2011 de ruimtevaarthoorspelen van Povel zodat hij ze kon beluisteren tijdens zijn verblijf in het internationale ruimtestation ISS. Kuipers heeft eerder gezegd dat de hoorspelen hem mede inspireerden om astronaut te worden.

×