Week van de koloniale geschiedenis

De Bevrijdingsuitzending van Radio Oranje

Gereconstrueerd door de Wereldomroep

Naar aanleiding van de Duitse capitulatie zond Radio Oranje op 5 mei 1945 ‘s avonds om 20.15 uur een speciaal, 30 minuten durend bevrijdingsprogramma uit, waarin onder meer een toespraak te horen was van minister-president Gerbrandy.

Van de historische uitzending zijn ruim 19 minuten terug te vinden in de archieven van de omroep. De resterende 11 minuten zijn niet bewaard gebleven. De Wereldomroep maakte tien jaar geleden een reconstructie uit van de volledige uitzending. Peter Veenendaal, destijds hoofd van de Nederlandse afdeling van de Wereldomroep:

“Omdat wij in ons archief de volledige draaiboeken en teksten van alle Radio Oranje-uitzendingen hadden staan, waren we in staat een nauwkeurige reconstructie te maken van die oorspronkelijke uitzending.”

Het ontbrekende deel werd opnieuw ingesproken met een stemgebruik dat in die jaren gebruikelijk was. Ontbrekende muziekfragmenten werden ingevuld met originele opnamen uit dezelfde tijd. Het beroemde gedicht De Achttien Dooden, in de oorspronkelijke uitzending voorgelezen door Radio Oranjemedewerker A. den Doolaard, werd vervangen door een Polygoon-opname uit 1946.

Beluister de volledige bevrijdingsuitzending hier:

- advertentie -

NOS-item over de reconstructie (2005)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: