Dark
Light

De Bevrijdingsuitzending van Radio Oranje

Gereconstrueerd door de Wereldomroep
Auteur:
1 minuut leestijd
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje (zomer 1940)
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje (zomer 1940)

Naar aanleiding van de Duitse capitulatie zond Radio Oranje op 5 mei 1945 ’s avonds om 20.15 uur een speciaal, 30 minuten durend bevrijdingsprogramma uit, waarin onder meer een toespraak te horen was van minister-president Gerbrandy.

Van de historische uitzending zijn ruim 19 minuten terug te vinden in de archieven van de omroep. De resterende 11 minuten zijn niet bewaard gebleven. De Wereldomroep maakte tien jaar geleden een reconstructie uit van de volledige uitzending. Peter Veenendaal, destijds hoofd van de Nederlandse afdeling van de Wereldomroep:

“Omdat wij in ons archief de volledige draaiboeken en teksten van alle Radio Oranje-uitzendingen hadden staan, waren we in staat een nauwkeurige reconstructie te maken van die oorspronkelijke uitzending.”

Het ontbrekende deel werd opnieuw ingesproken met een stemgebruik dat in die jaren gebruikelijk was. Ontbrekende muziekfragmenten werden ingevuld met originele opnamen uit dezelfde tijd. Het beroemde gedicht De Achttien Dooden, in de oorspronkelijke uitzending voorgelezen door Radio Oranjemedewerker A. den Doolaard, werd vervangen door een Polygoon-opname uit 1946.

Beluister de volledige bevrijdingsuitzending hier:

NOS-item over de reconstructie (2005)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×