De Bevrijdingsuitzending van Radio Oranje

Gereconstrueerd door de Wereldomroep

Naar aanleiding van de Duitse capitulatie zond Radio Oranje op 5 mei 1945 ’s avonds om 20.15 uur een speciaal, 30 minuten durend bevrijdingsprogramma uit, waarin onder meer een toespraak te horen was van minister-president Gerbrandy.

Van de historische uitzending zijn ruim 19 minuten terug te vinden in de archieven van de omroep. De resterende 11 minuten zijn niet bewaard gebleven. De Wereldomroep maakte tien jaar geleden een reconstructie uit van de volledige uitzending. Peter Veenendaal, destijds hoofd van de Nederlandse afdeling van de Wereldomroep:

“Omdat wij in ons archief de volledige draaiboeken en teksten van alle Radio Oranje-uitzendingen hadden staan, waren we in staat een nauwkeurige reconstructie te maken van die oorspronkelijke uitzending.”

Het ontbrekende deel werd opnieuw ingesproken met een stemgebruik dat in die jaren gebruikelijk was. Ontbrekende muziekfragmenten werden ingevuld met originele opnamen uit dezelfde tijd. Het beroemde gedicht De Achttien Dooden, in de oorspronkelijke uitzending voorgelezen door Radio Oranjemedewerker A. den Doolaard, werd vervangen door een Polygoon-opname uit 1946.

Beluister de volledige bevrijdingsuitzending hier:

- advertentie -

NOS-item over de reconstructie (2005)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: