Dark
Light

Regisseur Peter Jackson brengt archiefbeeld WOI tot leven

1 minuut leestijd
They Shall Not Grow Old - still
They Shall Not Grow Old - still

Regisseur Peter Jackson, vooral bekend van de verfilming van Lord of the Rings, heeft een bijzondere documentaire over de Eerste Wereldoorlog gemaakt: They Shall Not Grow Old. De Nieuw-Zeelander liet niet alleen oude zwartwit-filmbeelden inkleuren en oppoetsen, hij liet ook liplezers de oorspronkelijke beelden bestuderen om te achterhalen wat er in de stomme films werd gezegd. Voor de documentaire zijn deze teksten vervolgens ingesproken door acteurs.

Jackson heeft zich niet ten doel gesteld het hele verhaal van de oorlog te vertellen. Hij wilde vooral het verhaal vertellen van de mensen die meevochten. In de negentig minuten durende documentaire zijn dan ook geen voice-overs te horen of verhalen van historici. Jackson werkte in totaal vier jaar aan de docu, onder meer samen met het Imperial War Museum. De film bevat ook fragmenten uit interviews met veteranen die in de jaren zestig zijn afgenomen.

De documentaire gaat in oktober 2018 in première in Londen. Wanneer hij in Nederland te zien zal zijn is nog onduidelijk.

Korte video over de documentaire:

Peter Jackson over They Shall Not Grow Old:

Meer Eerste Wereldoorlog
Overzicht van Boeken over de Eerste Wereldoorlog
Boek: De tijd in kleur – Beelden uit de wereldgeschiedenis 1850-1960

×