Kunsthandelaar Jan Six ontdekt onbekend schilderij Rembrandt

Portret van een jonge man, ca. 1634

De Nederlandse kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six lijkt anderhalf jaar geleden een gouden slag te hebben geslagen bij een veiling van Christie’s in Londen. Het portret van een jongeman dat hij daar met hulp van een investeerder voor 156.000 euro kocht, lijkt door Rembrandt van Rijn te zijn gemaakt. Het schilderij is vanaf morgen een maand lang te zien in de Hermitage in Amsterdam.

In een interview met NRC zegt Six dat hij in een oogopslag de hand van Rembrandt herkende.

“Vooral de observerende blik van de jongeman viel me op; hij maakt echt contact met je. Dat typeert de portretten van Rembrandt.”

De kunsthistoricus heeft een boek geschreven over zijn ontdekking: Rembrandts Portret van een jonge man.

Rembrandt van Rijn (1606-1669): Portret van een jonge man’(olieverf op doek, 94,5×73,5 cm.) Foto René Gerritsen - Hermitage
Rembrandt van Rijn (1606-1669): Portret van een jonge man’(olieverf op doek, 94,5×73,5 cm.) Foto René Gerritsen – Hermitage

Het werk is inmiddels door meerdere kunstkenners onderzocht. Op basis van de kraag van de man denkt men dat het werk rond 1634 is gemaakt. Belangrijk is dat Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering net als Six denkt dat het om een werk van Rembrandt gaat. De toewijzing wordt ook gesteund door vijftien internationale conservatoren en kunsthistorici. Volgens de kenners zouden leerlingen van Rembrandt niet in staat zijn geweest een dergelijk portret te schilderen.

- advertentie -

Britse adellijke familie

Het schilderij heeft een afmeting van 94,5 bij 73,5 centimeter. Het gaat waarschijnlijk om een fragment van een groot dubbelportret. Het werd bij Christie’s aangeboden door een adellijke Britse familie, die het werk al zeker zes generaties in bezit had.

Boek over de ontdekking: Rembrandts Portret van een jonge man

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: