Dark
Light

Roger Raveel (1921-2013) – Vlaamse kunstenaar

Auteur:
1 minuut leestijd
Roger Raveel, Google Doodle
Roger Raveel, Google Doodle

De startpagina van Google staat vrijdag in het teken van de Vlaamse kunstenaar Roger Raveel. Dit naar aanleiding van de 95e geboortedag van de expressionist.

Met een aangepast logo, een zogenaamde Doodle, vraagt Google aandacht voor het werk van de Vlaming. De Doodle bevat verschillende elementen uit het oeuvre van de kunstenaar. De makers verwerkten fragmenten uit drie prenten en een schilderij van Roger Raveel. Helemaal links is het profiel van de kunstenaar te zien.

Werk van Roger Raveel

Roger Raveel overleed drie jaar geleden op 91-jarige leeftijf. Hij wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van België. In 1921 werd Raveel geboren, in Machelen-aan-de-Leie. Hij volgde lessen aan de kunstacademies in Gent en Deinze. Als kunstenaar werd hij vooral bekend om zijn kleurrijke, vitale en abstracte schilderijen. Hij was echter niet alleen actief als schilder, maar maakte ook verschillende objecten, waaronder van keramiek.

In 1983 ontving Raveel de Internationale Joost van den Vondelprijs en in 1995 werd de kunstenaar als ridder in de adelstand verheven. In zijn geboorteplaats is sinds 1999 het Roger Raveel Museum te vinden waar een belangrijk deel van zijn werk is te bewonderen. Van de Vlaming is op de Grote Markt van Haarlem een serie beschilderde palen te vinden.

Google plaatst vaker Doodles om aandacht te vragen voor het werk van bijzondere historische personen. Klik hier voor een overzicht van eerdere Google Doodle. De doodle ter ere van Roger Raveel is alleen te zien in België en Nederland, de landen waar de kunstenaar het meest bekend is.

Boek: Roger Raveel: even terugschouwen
Boek: Raveel, het ultieme overzicht

×