StudieboekenStudieboeken

Roger Raveel (1921-2013) – Vlaamse kunstenaar

De startpagina van Google staat vrijdag in het teken van de Vlaamse kunstenaar Roger Raveel. Dit naar aanleiding van de 95e geboortedag van de expressionist.

- ad -

Met een aangepast logo, een zogenaamde Doodle, vraagt Google aandacht voor het werk van de Vlaming. De Doodle bevat verschillende elementen uit het oeuvre van de kunstenaar. De makers verwerkten fragmenten uit drie prenten en een schilderij van Roger Raveel. Helemaal links is het profiel van de kunstenaar te zien.

Werk van Roger Raveel

Roger Raveel overleed drie jaar geleden op 91-jarige leeftijf. Hij wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van België. In 1921 werd Raveel geboren, in Machelen-aan-de-Leie. Hij volgde lessen aan de kunstacademies in Gent en Deinze. Als kunstenaar werd hij vooral bekend om zijn kleurrijke, vitale en abstracte schilderijen. Hij was echter niet alleen actief als schilder, maar maakte ook verschillende objecten, waaronder van keramiek.

In 1983 ontving Raveel de Internationale Joost van den Vondelprijs en in 1995 werd de kunstenaar als ridder in de adelstand verheven. In zijn geboorteplaats is sinds 1999 het Roger Raveel Museum te vinden waar een belangrijk deel van zijn werk is te bewonderen. Van de Vlaming is op de Grote Markt van Haarlem een serie beschilderde palen te vinden.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Google plaatst vaker Doodles om aandacht te vragen voor het werk van bijzondere historische personen. Klik hier voor een overzicht van eerdere Google Doodle. De doodle ter ere van Roger Raveel is alleen te zien in België en Nederland, de landen waar de kunstenaar het meest bekend is.

Boek: Roger Raveel: even terugschouwen
Boek: Raveel, het ultieme overzicht


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De baardbelasting van tsaar Peter de Grote

  De baardbelasting van tsaar Peter de Grote

  Tsaar Peter de Grote (1672-1725) voerde in 1689 een bijzondere belasting in. Wie voortaan nog met een baard wilde rondlopen, moest daarvoor geld neerleggen. De Russische tsaar, die zelf alleen een snor had, vond baarden overbodig. - ad -Lees bericht »
 • Jan van Esschen en Hendrik Voes – De eerste ketterverbranding in Brussel

  Jan van Esschen en Hendrik Voes – De eerste ketterverbranding in Brussel

  De Augustijnenmonniken Hendrik Vos en Jan van Esschen waren de eersten die het weinig benijdenswaardig lot ondergingen om wegens ketterij en hun Lutherse opvattingen in 1523 levend verbrand te worden op de Grote Markt te Brussel. Het betekende het begin …Lees bericht »
 • Hitlers nazi-resort in Berchtesgaden

  Hitlers nazi-resort in Berchtesgaden

  Vanaf 1923 bracht de latere Duitse dictator Adolf Hitler (1889-1945) zijn vakanties door in de Zuid-Duitse plaats Berchtesgaden en de nabijgelegen Obersalzberg. Nadat Hitler in 1933 aan de macht kwam, werd Berchtesgaden – na Berlijn – het belangrijkste machtscentrum van …Lees bericht »
 • Waarom zijn Christenen geen Joden?

  Waarom zijn Christenen geen Joden?

  "Wie zegt dat Christus het jodendom bevrijdde van de farizese verstarring, stemt in met een oud anti-joods vooroordeel. Wie zegt dat christendom een onvolmaakte afsplitsing is van het jodendom, stemt in met een oud anti-christelijk vooroordeel."Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!