Resten Myceens paleis ontdekt bij Sparta

Archeologen hebben in het zuiden van de Peloponessos ruïnes ontdekt van een paleis uit de Myceense beschaving. Het Griekse ministerie van Cultuur heeft dat bekendgemaakt. De vondst is het resultaat van archeologische opgravingen in Xirokambi, een dorp in de buurt van Sparta, die in 2009 begonnen.

Het paleis had tien stenen kamers en werd waarschijnlijk gebouwd in de zestiende of zeventiende eeuw voor Christus. Volgens de archeologen is het paleis mogelijk verwoest door een brand. De onderzoekers vonden ook beeldjes van klei, een kopje versierd met een stierenkop, zwaarden en fragmenten van muurschilderingen.

De vindplaats (Griekse ministerie van Cultuur)
De vindplaats (Griekse ministerie van Cultuur)

In en rond het paleis vonden de onderzoekers kleitabletten met belangrijke inscripties in het Lineair B-schrift. De inscripties verwijzen naar religieuze ceremonieën en plaatsnamen. Het Lineair B-schrift is een archaïsche schrijfwijze van het Oud-Grieks en een van de oudste Europese schriften. De oudste sporen van het schrift – die dateren uit ongeveer 1375 voor Christus – werden gevonden op Kreta. Pas in 1952 werd het Lineair B-schrift ontcijferd.

Volgens het ministerie van Cultuur zal de ontdekking meer inzicht geven in de ‘politieke, economische en maatschappelijke geschiedenis van de regio’ en zorgen voor ‘nieuwe informatie over het geloof en de taal van het Myceense volk’.

- advertentie -

De Myceense beschaving is een van de belangrijkste beschavingen van het oude Griekenland. De belangrijkste site van de Myceense beschaving bevindt zich in het noorden van de Peloponnesos: de vesting Mycene, met de Leeuwenpoort en het graf van Atreus.

~ Natascha NeefParakalo

Boek: Mythen uit het oude Griekenland

Foto: Griekse ministerie van Cultuur
Foto: Griekse ministerie van Cultuur
Kopje versierd met een stierenkop
Kopje versierd met een stierenkop

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: