Dark
Light

Chriet Titulaer (1943-2017) – En zijn ‘Wondere Wereld’

Auteur:
1 minuut leestijd
Chriet Titulaer (1943-2017) - En zijn 'Wondere Wereld' (cc - Anefo - Nationaal Archief - Sjakkelien Vollebregt)
Chriet Titulaer (1943-2017) - En zijn 'Wondere Wereld' (cc - Anefo - Nationaal Archief - Sjakkelien Vollebregt)

De Nederlandse sterrenkundige Chriet Titulaer werd in jaren tachtig van de vorige eeuw bekend bij het grote publiek, als presentator van populaire televisieprogramma’s over wetenschap en techniek.

Chriet Titulaer werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren in Hout-Blerick, een dorpje bij Venlo. Hij studeerde wiskunde en natuurkunde met als hoofdvak sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en richtte in deze periode, samen met Ton Smit, een Venlose afdeling op van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Dat Titulaer hart had voor publieksvoorlichting bleek ook in 1966. Hij organiseerde toen een expositie getiteld “Mens en het Heelal”, de grootste weer-, sterren- en ruimtevaartkundige manifestatie die tot die tijd in Nederland was gehouden.

Na zijn studie werkte Chriet Titulaer twee jaar als astronoom in de Verenigde Staten en daarna twee jaar in Frankrijk. Hierna werd hij in Nederland bij het grote publiek bekend, als presentator van televisie- en radioprogramma’s over wetenschap en techniek. Ook was hij commentator bij de live-uitzending van de lancering van de Spaceshuttle Columbia in 1981.

Chriet Titulaer over de ‘Telefoon van de toekomst’

Wondere Wereld

In de jaren tachtig presenteerde hij TROS Wondere Wereld, dat nieuws bracht op het gebied van wetenschap en technologie. In dit programma liet Titulaer de kijkers ook kennismaken met allerlei nieuwe technologieën, zoals ISDN, DAT en RDS en bijzondere uitvindingen, zoals papieren batterijen, blindengeleiderobots en traangashorloges.

Huis van de Toekomst

Chriet Titulaer in 1984 (cc - Beeld en Geluid - NOS)
Chriet Titulaer in 1984 (cc – Beeld en Geluid – NOS)
Eind jaren tachtig lanceerde Chriet Titulaer in het Autotron in Rosmalen het Huis van de Toekomst. Hier werd geëtaleerd hoe de techniek de woonhuizen in de toekomst kon veranderen. Het huis was voorzien van allerlei wetenschappelijke nieuwigheden. Zo had het bijvoorbeeld een centraal stofzuigersysteem, zonnecellen en stemherkenning. Later lanceerde Titulaer ook nog het Kantoor van de Toekomst en Ziekenhuis van de Toekomst.

In 1986 organiseerde hij de ruimtevaartmanifestatie Space ’86 in de Jaarbeurs te Utrecht.

De bekende Nederlander overleed op 23 april 2017 in een privé-verzorgingshuis. Hij was al enkele jaren ziek.

‘Mijn accent hoort bij mij, ik ben zoals ik ben’

×