Dark
Light

Resten ‘paleis’ gevonden vlakbij Romeins legerkamp Xanten

Auteur:
1 minuut leestijd
Een onderzoeker wijst op de sporen van een afgebrand gebouw: onderaan een zwarte aslaag met daarboven roodachtig dakpanpuin
Een onderzoeker wijst op de sporen van een afgebrand gebouw: onderaan een zwarte aslaag met daarboven roodachtig dakpanpuin - Foto: Marcel Zanjani / LVR Bureau voor Archeologisch Monumentenbehoud in het Rijnland

Tijdens opgravingen bij het voormalige Romeinse kampement Castra Vetera bij het Duitse Xanten hebben archeologen de restanten van een circa tweeduizend jaar oud bouwwerk gevonden. Op basis van de plattegrond vermoeden de onderzoekers dat het gebouw een paleisachtige uitstraling had en waarschijnlijk bewoond werd door een gouverneur.

Het paleis zou een afmeting hebben gehad van circa honderd bij honderd meter en bevindt zich iets ten zuiden van het beroemde kampement dat sinds 2021 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, als onderdeel van de Neder-Germaanse Limes.

Stad

De archeologen zien in de vondst een nieuwe aanwijzing dat de nederzetting (canabae) vlakbij het legerkamp mogelijk veel groter was dan lang werd aangenomen. Mogelijk woonden hier enkele duizenden personen, waaronder familieleden van soldaten, ambachtslieden en handelaren.

Er wordt gesuggereerd dat sprake is van een stad die door Tacitus wordt vermeld. Volgens de Romeinse geschiedschrijver zou een stad in de omgeving van de legerplaats naar aanleiding van de Bataafse opstand van 68/70 n.Chr. opzettelijk door de Romeinen zijn verwoest, zodat de vijand er geen gebruik van kon maken. Tijdens de opgraving zijn ook brandsporen aangetroffen die op deze vernietiging kunnen duiden.

Herbouwde amfitheater van Xanten
Herbouwde amfitheater van Xanten (CC BY-SA 3.0 – Magnus Manske – wiki)

Afgelopen voorjaar werd vlakbij de huidige vindplaats ook al de fundering van een badhuis van zestig bij twintig meter gevonden. Volgens het Bureau voor Archeologische Monumentenzorg in het Rijnland zijn de sporen van het nieuwe bouwwerk gelokaliseerd met behulp van grondradar, op een diepte tussen de dertig centimeter en twee meter.

Castra Vetera bood op zijn hoogtepunt plaats aan circa tienduizend soldaten en bevond zich aan de limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het kamp diende onder meer als uitvalsbasis voor een Romeinse veldtocht die in het jaar 8 v.Chr. leidde tot de onderwerping van de Germaanse stam van de Sugambren.

Bronnen

-https://bodendenkmalpflege.lvr.de/de/aktuelles/presse/eindrucksvolle_vorstadt_vor_den_toren_des_roemischen_legionslagers_auf_dem_fuerstenberg.html
-https://www.morgenpost.de/vermischtes/article239966094/Archaeologen-entdecken-in-Xanten-2000-Jahre-alten-Roemerpalast.html
-https://www.xanten.de/de/veranstaltungen/ein-neu-entdeckter-roemischer-palast-auf-dem-fuerstenberg/
×