Kantoor en schoolKantoor en school

Rijksdienst op zoek naar wrakken Slag op de Zuiderzee (1573)

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) laat archeologisch onderzoek uitvoeren in de Hoornse Hop. Hier werd van 7 tot 12 oktober 1573 een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis uitgevochten: de Slag op de Zuiderzee. De hoop is dat men wrakken zal vinden van schepen die deelnamen aan deze belangrijke slag.

- ad -

Hoewel Nederland van oudsher een maritieme natie is en daar veel sporen van te vinden zijn in onze wateren, is slechts een klein deel daarvan onderzocht. De RCE:

“Waarschijnlijk liggen er nog vele scheepswrakken, verdronken dorpen en andere archeologische vondsten te wachten om ontdekt te worden. Tegelijkertijd weten we dat archeologische vindplaatsen onderwater erg kwetsbaar zijn. Onder invloed van stroming bijvoorbeeld kunnen ze snel vergaan.”

De rijksdienst laat daarom verschillende delen van de Nederlandse wateren in kaart brengen om uit te vinden of er nog archeologische resten aanwezig zijn.

Een van die gebieden is de Hoornse Hop. De slag die hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog geleverd werd. is ook wel bekend als de Slag van Bossu. De watergeuzen blokkeerden in deze tijd op de Zuiderzee de Spaanse militaire aanvoerroutes naar Groningen en Friesland. Om de watergeuzen te helpen en te voorkomen dat de eigen steden werden aangevallen, formeerden Hoorn, Enkhuizen, Edam en Monnickendam een vloot om de te verwachte aanval vanuit het katholieke Amsterdam af te slaan. Geheel tegen de verhouding in werd de Spaanse vloot verslagen. De slag vond op ‘de stoep’ van Hoorn plaats, in de Hoornse Hop. De zeeslag werd gewonnen door de watergeuzen en leidde een periode van bloei in voor de Westfrieze steden Hoorn en Enkhuizen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -
Schilderij van de slag op de Zuiderzee door Abraham de Verwer
Schilderij van de slag op de Zuiderzee door Abraham de Verwer

Onderzoek

In opdracht van de RCE maakt het bedrijf Periplus Archeomare de komende weken in samenwerking met surveybedrijf DEEP een scan van de Waterbodem in de Hoornse Hop. Voor dit onderzoek wordt het meetvaartuig ‘Loeve’, een survey catamaran ingezet. Hiermee wordt een gebied van bijna tachtig vierkante meter in kaart gebracht met een zogenaamde side scan sonar. In totaal zal met het vaartuig meer dan 900 kilometer worden afgelegd.

Hierna worden er hoge resolutie detailopnamen gemaakt van aangetroffen wrakresten met een multibeam echosounder. De verwachting is dat hierbij minimaal tien scheepswrakken uit verschillende perioden worden gevonden en in kaart gebracht. Daarnaast zullen ook andere zaken aan het licht komen zoals verdronken dijkresten.

Lees ook: Slag op de Zuiderzee (1573)
Overzicht van boeken over de maritieme geschiedenis


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De uitvinding van de boekdrukkunst

  De uitvinding van de boekdrukkunst

  De uitvinding van de boekdrukkunst rrond 1445 heeft grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis. De Duitser Johannes Gutenberg (ca.1397-1468) geldt als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Al wordt deze uitvinding ook wel eens aan Laurens Janszoon Coster (ca.1370-1439) …Lees bericht »
 • Wat is een huzarenstukje?

  Wat is een huzarenstukje?

  Als iemand een bijzondere prestatie neerzet, wordt wel gezegd dat hij of zij een 'huzarenstukje' heeft geleverd. Waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan?Lees bericht »
 • Een archeoloog op zoek naar sporen van de Holocaust

  Een archeoloog op zoek naar sporen van de Holocaust

  “Achter de tandenborstels, knopen en kammetjes, schuilden voor hem mensen, van wie de meesten nog geen vier dagen in het kamp gezeten zullen hebben. Hoe achter dingen mensen kunnen schuilen, was zonder enige uitleg direct zichtbaar.”Lees bericht »
 • Maand van de Geschiedenis van start (ondanks corona)

  Maand van de Geschiedenis van start (ondanks corona)

  De jaarlijkse Maand van de Geschiedenis is vandaag van start gegaan. Het thema van dit jaar, Oost/West, inspireerde een groot aantal musea, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen tot het organiseren van uiteenlopende activiteiten.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!