Groot aantal scheepswrakken gevonden in Hoornse Hop

Op de bodem van het Markermeer bij Hoorn hebben archeologen sporen van een groot aantal scheepswrakken gevonden. Mogelijk gaat het om wrakken van een Spaanse vloot die in 1573 verging tijdens de Slag op de Zuiderzee, een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis.

Rijksdienst op zoek naar wrakken Slag op de Zuiderzee (1573)

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) laat archeologisch onderzoek uitvoeren in de Hoornse Hop. Hier werd van 7 tot 12 oktober 1573 een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis uitgevochten: de Slag op de Zuiderzee.

De Groninger Ziekte (1826)

De Groninger Ziekte van 1826 is – samen met cholera en de Spaanse Griep – een van de ergste epidemieën die het noorden van Nederland ooit getroffen heeft. Met name de stad en provincie kregen veel te verduren.

Fluitschip – Beroemd Nederlands scheepstype

Het fluitschip is een beroemd zeilschip van Nederlandse makelij. Deze driemaster was een ingenieus soort vrachtschip dat in de zeventiende en achttiende eeuw in ons land gebruikt werd en een aantal bijzondere kenmerken had.

Hoorns Genootschap ‘De Moederlijke Weldadigheid’

In de negentiende eeuw was er sprake van absolute armoede bij een groot aantal mensen in Hoorn. De zorg voor die armen was vooral de taak van de kerken en particulieren. De meeste ‘gezeten’ burgers vonden dat armoede vaak aan de mensen zelf lag.

Buurman & Buurman overwinnen al ruim veertig jaar rampen

Al ruim veertig jaar zijn ze druk aan het klussen en het lijkt er niet op dat ze daar binnenkort mee ophouden. Niet alles wat ze aanpakken lukt, maar Buurman & Buurman maken er toch altijd iets bijzonders van. Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn heeft besloten de

Slag op de Zuiderzee (1573)

De Slag op de Zuiderzee, ook wel de Slag van Bossu geheten, was een zeeslag uit de Tachtigjarige Oorlog. De slag werd gewonnen door de watergeuzen.

Tentoonstelling en boek: Nederland in 51 voorwerpen

In het boek, samengesteld door Wim Brands en Jeroen van Kan, worden ruim vijftig typisch Nederlandse objecten beschreven door evenzoveel schrijvers. Objecten die volgens hen een speciale betekenis hebben gekregen door ons, door de manier waarop wij ermee omgaan.