Op de bodem van het Markermeer bij Hoorn hebben archeologen sporen van een groot aantal scheepswrakken gevonden. Mogelijk gaat het om wrakken van een Spaanse vloot die in 1573 verging tijdens de Slag op de Zuiderzee, een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) laat archeologisch onderzoek uitvoeren in de Hoornse Hop. Hier werd van 7 tot 12 oktober 1573 een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis uitgevochten: de Slag op de Zuiderzee.
De vondst is gedaan binnen de muren van de in 1838 afgebrande Grote Kerk. Het object is gemaakt van messing (koper met zink) en heeft de vorm van een zittende leeuw met een wapenschild.
De Groninger Ziekte van 1826 is – samen met cholera en de Spaanse Griep – een van de ergste epidemieën die het noorden van Nederland ooit getroffen heeft. Met name de stad en provincie kregen veel te verduren.
De replica van het VOC-schip de Halve Maen die de afgelopen jaren in de gaven van Hoorn lag, verhuist komend voorjaar naar Rotterdam.
Het fluitschip is een beroemd zeilschip van Nederlandse makelij. Deze driemaster was een ingenieus soort vrachtschip dat in de zeventiende en achttiende eeuw in ons land gebruikt werd en een aantal bijzondere kenmerken had.
Het begrip karveel komt uit de scheepvaart en is een term voor een historisch model schip uit de Middeleeuwen. Karvelen waren gladboordige schepen met twee of drie masten.
In de negentiende eeuw was er sprake van absolute armoede bij een groot aantal mensen in Hoorn. De zorg voor die armen was vooral de taak van de kerken en particulieren. De meeste ‘gezeten’ burgers vonden dat armoede vaak aan de mensen zelf lag.
Al ruim veertig jaar zijn ze druk aan het klussen en het lijkt er niet op dat ze daar binnenkort mee ophouden. Niet alles wat ze aanpakken lukt, maar Buurman & Buurman maken er toch altijd iets bijzonders van. Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn heeft besloten de twee klussers eens in het zonnetje te zetten. Vanaf zaterdag
De Slag op de Zuiderzee, ook wel de Slag van Bossu geheten, was een zeeslag uit de Tachtigjarige Oorlog. De slag werd gewonnen door de watergeuzen.
Actiegroep De Grauwe Eeuw vindt het niet juist dat met monumenten op verschillende plekken in Nederland een eerbetoon wordt gebracht aan het VOC-verleden.
Deze anekdote leert ons onder andere dat met Jacoba van Beieren niet te spotten viel en dat afspraken vaak geschonden werden.
Vijf teruggevonden kunstwerken van het Westfries Museum worden op korte termijn overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.
Opnieuw is er een schilderij dat meer dan tien jaar geleden werd gestolen van het Westfries Museum in Hoorn teruggevonden.
Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Hoornse schilder Jan Albertsz Rotius overleed. Het Westfries Museum organiseert een overzichtstentoonstelling.
De schilderijen die in 2005 werden gestolen uit het Westfries Museum in Hoorn, blijken zich in Oekraïne te bevinden. Of ze ook terugkeren naar Hoorn is echter maar zeer de vraag.
In het boek, samengesteld door Wim Brands en Jeroen van Kan, worden ruim vijftig typisch Nederlandse objecten beschreven door evenzoveel schrijvers. Objecten die volgens hen een speciale betekenis hebben gekregen door ons, door de manier waarop wij ermee omgaan.
Jan Pieterszoon Coen, een van de bekendste medewerkers van de VOC. Vierde gouverneur-generaal van Oost-Indië. Stichtte in 1619 handelspost Batavia.
Jan Pieterszoon Coen is bewonderd als stichter van Batavia, maar ook verguisd omdat hij als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië in 1621 op bloedige wijze de Banda-eilanden onderwierp.
Volgens de overlevering zat Picasso op de stoel toen hij in 1905 in Schoorldam verbleef en regelmatig in een café zat te tekenen.
De Halve Maen is wereldwijd bekend geworden als het schip waarmee Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost.