Dark
Light

RKD ontdekt aquarel Piet Mondriaan in Zweden

Auteur:
1 minuut leestijd
Piet Mondriaan, Barn doors of a Brabant farm building
Piet Mondriaan, Barn doors of a Brabant farm building (RKD)

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) hebben een tot nu toe onbekende aquarel van kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) ontdekt. Het gaat om het werk Barn doors of a Brabant farm building uit 1904.

Een Zweeds veilinghuis benaderde onlangs het RKD met de vraag of het aquarel mogelijk een werk van Mondriaan betrof. Mondriaan maakte het werk tijdens een retraite in Brabant. De kunstenaar verbleef ongeveer een jaar in het Brabantse Uden en legde in die periode verschillende plekken in de omgeving vast. Onderzoekers van het RKD vermoeden dat Mondriaan het recent ontdekte aquarel van een stal met twee houten deuren in Nistelrode maakte. Het instituut over het aquarel-schilderij:

“Mondriaans virtuoze toepassing van zwart en rood krijt, waterverf en gouache resulteerde in een heldere, uit grote vlakken opgebouwde compositie. De aquarel kan worden gerekend tot de hoogtepunten van de kleine dertig door Mondriaan in Brabant vervaardigde schilderijen, tekeningen en aquarellen.”

Het werk is vermoedelijk tussen 1905 en eind 1911 gekocht door een broer van Mondriaans toenmalige verloofde. Later emigreerde hij naar Zweden. Het aquarel bleef vervolgens tot 1970 in de familie. Het werd toen geschonken aan een bevriende Zweedse familie. In mei wordt het werk geveild bij veilinghuis Bukowskis te Stockholm.

Het RKD neemt het werk op in de digitale oeuvrecatalogus van Mondriaan.

Boek: Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven

×