De Stijl – Kenmerken en achtergrond van de kunstbeweging

De Stijl is een kunstbeweging die ontstaan is in Nederland. Internationaal is de kunstbeweging beter bekend als Neoplasticisme of Nieuwe Beelding. De Stijl ontstond in 1917 met de oprichting van het tijdschrift ‘De Stijl’ en vloeide logisch voort uit de kunststroming Kubisme.

RKD verwerft onbekende brieven, kaarten en foto’s van Piet Mondriaan

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft op een Parijse veiling achttien onbekende brieven en briefkaarten van Piet Mondriaan verworven. Het gaat om brieven aan de Remonstrantse predikant en verzamelaar Hendrik van Assendelft en om brieven aan een Amerikaans kunstenaarsechtpaar.

‘Het vlas’ in wording

In 1942 verscheen bij uitgeverij De Spieghel in Amsterdam een bijzondere uitgave van Het vlas, een sprookje van Hans Christiaan Andersen.

De schepping van een aards paradijs

Over weinig kunstenaars is zoveel geschreven als over Piet Mondriaan (1872-1944), maar pas aan het begin van dit jaar verscheen een allereerste biografie.

Obama bekeek ook ‘Victory Boogie Woogie’

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij bekeek daar onder meer het wereldberoemde schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

Werk Mondriaan geveild voor 15 miljoen euro

Een schilderij van Piet Mondriaan is dinsdag op een veiling bij Christie’s in Londen verkocht voor bijna 15 miljoen euro. Het gaat om het werk Compositie no. 2 met blauw en geel dat de kunstenaar in 1930 maakte. Mondriaan verkocht het werk kort nadat hij het gemaakt had aan een

De Amsterdamse jaren van Piet Mondriaan

Het Amsterdam Museum komt komend najaar met een tentoonstelling over abstract kunstenaar Piet Mondriaan. In de tentoonstelling staan de Amsterdamse jaren van de kunstenaar centraal. In zijn jonge jaren woonde en werkte de pionier van de abstracte kunst lange tijd in Amsterdam. De tentoonstelling ‘Mondriaan in Amsterdam 1892-1912’ laat zien

RKD krijgt 1000 boeken uit Mondriaan-bibliotheek

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), een kenniscentrum voor de bestudering van de Nederlandse kunst, ontvangt deze week een verzameling boeken over het leven en werk van kunstenaar Piet Mondriaan.

Christie’s veilt molen Mondriaan

Bij veilinghuis Christie’s is dinsdag een vroeg schilderij van Piet Mondriaan verkocht voor 115.000 euro. Mondriaan maakte het werk, getiteld Oude Molen bij de Oele, rond 1908. Volgens het veilinghuis laat het werk goed zien hoe de kunstenaar zijn eerste stappen zette op weg naar abstractie.

Archief Piet Mondriaan naar Nederland

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) heeft een niet eerder gepubliceerd deel van het archief van kunstenaar Piet Mondriaan verworven. De rijksdienst heeft dat donderdag bekendgemaakt.