Week van de koloniale geschiedenis

Robert Noyce (1927-1990) – Uitvinder van de computer chip

Het is maandag 84 jaar geleden dat de Amerikaanse natuurkundige en industrieel ontwerper Robert Noyce geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Robert Noyce
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 84ste geboortedag van Robert Noyce (1927-1990) is het traditionele logo maandag vervangen door een afbeelding van een geïntegreerde schakeling.

Uitvinder chip

Robert Noyce was mede-oprichter van ondernemingen als Fairchild Semiconductor 1957 en Intel (1968). Hij is ook de geschiedenisboeken ingegaan als een van de uitvinders van de zogenaamde geïntegreerde schakeling, ook wel chip genoemd.

Nadat in 1947 aan het Bell Telephone Laboratories de transistor was uitgevonden, werd elektronische apparatuur steeds complexer. De transistor wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste uitvindingen die aan de basis liggen van de computerindustrie. Transistors, die vooral dienen om elektronische signalen te versterken of te schakelen, komen tegenwoordig vooral voor als onderdeel van geïntegreerde schakelingen.

- advertentie -

Eerste pc

In 1958 presenteerde Jack Kilby van Texas Instruments de eerste geïntegreerde schakeling. Dit prototype op basis van germanium bestond uit een transistor, condensator en drie weerstanden.

Enkele maanden later deed Robert Noyce een soortgelijke uitvinding. De geïntegreerde schakeling van Noyce zou uiteindelijk leiden tot de eerste pc.

Zie ook: Lijst van uitvindingen
Boek: Hoe een groep hackers, geniën en nerds de digitale revolutie ontketende

Robert Noyce and the Rise of Silicon Valley (2009)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: