///

Matti Makkonen, de ‘vader van de sms’

SMS op een mobiele telefoon - cc
SMS op een mobiele telefoon - cc

De Finse ingenieur Matti Makkonen, vaak de uitvinder van de SMS genoemd, is op 26 juni 2015 op 63-jarige leeftijd overleden. Dat melden Finse media.

Makkonen kwam in 1984 op het idee om berichten te versturen via mobiele netwerken. Zelf heeft hij overigens altijd aangegeven dat het overdreven was hem ‘uitvinder van de SMS’ te noemen, omdat hij hulp kreeg van verschillende andere techneuten. Ook wees hij er herhaaldelijk op dat Nokia de dienst echt populair maakte.

Vanaf 1994 werd SMS (Short Message Service)) echt bekend bij het grote publiek. Nokia lanceerde toen zijn eerste telefoon waarmee relatief eenvoudig berichten verstuurd konden worden.

Met name onder jongeren werd SMS razend populair. Sinds enkele jaren worden er steeds minder SMS-berichten verstuurd. Dit onder meer vanwege de opkomst van de smartphone met mobiel internet. Tegenwoordig worden er vooral berichten verstuurd via diensten al WhatsApp en Facebook.

Ook interessant: Nokia: pioniersbedrijf in de mobiele telefonie
Boek: SMS-taal. Zakwoordenboek

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: