Matti Makkonen, de ‘vader van de sms’

De Finse ingenieur Matti Makkonen, vaak de uitvinder van de SMS genoemd, is afgelopen week op 63-jarige leeftijd overleden. Dat melden Finse media.

Makkonen kwam in 1984 op het idee om berichten te versturen via mobiele netwerken. Zelf heeft hij overigens altijd aangegeven dat het overdreven was hem ‘uitvinder van de SMS’ te noemen, omdat hij hulp kreeg van verschillende andere techneuten. Ook wees hij er herhaaldelijk op dat Nokia de dienst echt populair maakte.

Vanaf 1994 werd SMS (Short Message Service)) echt bekend bij het grote publiek. Nokia lanceerde toen zijn eerste telefoon waarmee relatief eenvoudig berichten verstuurd konden worden.

Met name onder jongeren werd SMS razend populair. Sinds enkele jaren worden er steeds minder SMS-berichten verstuurd. Dit onder meer vanwege de opkomst van de smartphone met mobiel internet. Tegenwoordig worden er vooral berichten verstuurd via diensten al WhatsApp en Facebook.

- advertentie -

Ook interessant: Nokia: pioniersbedrijf in de mobiele telefonie
Boek: SMS-taal. Zakwoordenboek

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: