Dark
Light

Robert Wolders, onze man in Hollywood

Auteur:
2 minuten leestijd
Robert Wolders - cc
Robert Wolders - cc

Acteur Michiel Huisman timmert aan de weg. Hij is op het moment erg hot in Hollywood. Van Nederlandse soaps via Amerikaanse tv-series als Treme en natuurlijk Game of Thrones maakt hij nu de stap naar het grote scherm met The Age of Adaline. Huisman is echter niet de eerste Nederlander die het lijkt te gaan maken in Hollywood. Een klein stukje showbizzgeschiedenis.

Robert Wolders
Robert Wolders
Wie nu een bijdrage verwacht over Rutger Hauer heeft het mis. Voor Hauer internationaal doorbrak was er namelijk nog een andere Nederlander actief in het Mekka van de filmindustrie: Robert Wolders. De naam van de in 1936 in Rotterdam geboren acteur zal tegenwoordig echter weinigen nog wat zeggen.

Flipper

Robert Wolders verscheen in 1965 voor het eerst op de Amerikaanse beeldbuis met een eenmalige gastrol in de populaire tv-serie Flipper. De serie werd in Nederland uitgezonden door de NTS (NOS). Het draaide rond de slimme dolfijn Flipper die samen met zijn oppasser en diens zoontjes misdaden oploste rond een zeereservaat.

Zijn eerste vaste rol kreeg Wolders in de serie Laredo. In deze luchtige westernserie speelde hij een bijrol als jonge Texas Ranger die aan de grens met Mexico was gestationeerd. In 1967 speelde hij voor het eerst in een film. Hij had een bijrol in de oorlogsfilm Tobruk. Hoofdrolspelers waren de in die tijd grote sterren Rock Hudson en George Peppard.

Een echte doorbraak naar grotere filmrollen zat er voor Robert Wolders helaas niet in. Wel verscheen hij in gastrolletjes van destijds populaire series als The Man from UNCLE en Bewitched. Hij bleef een typische bijrolacteur die vaak de mooie man speelde.

Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany's (Trailer Screenshot)
Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s (Trailer Screenshot)

Audrey Hepburn

Merle Oberon
Merle Oberon
Interessanter dan zijn acteercarrière was Wolders’ liefdesleven. In 1973 ontmoette hij op de set van de film Interval de toen bekende Brits-Indiase actrice Merle Oberon. De vonk sloeg over en hij kreeg een affaire met de gehuwde, 25 jaar oudere vamp. Oberon was als actrice vooral in de jaren 30 en 40 succesvol geweest. Na haar scheiding trouwden ze in 1975. Wolders stopte in datzelfde jaar met acteren. Oberon overleed helaas al in 1979.

In 1980 ontmoette Wolders de beroemde Brits-Nederlandse actrice Audrey Hepburn. Hij zou tot haar dood in 1993 met haar samenleven. Als Robert Wolders al wordt herinnerd zal het zijn als de laatste grote liefde van Hepburn. De feeërieke actrice verwees naar deze tijd als de gelukkigste van haar leven. Mocht Michiel Huisman het als acteur niet redden, maar het klimaat in Californië hem wel bevallen, dan kan hij als sekssymbool vast ook wel een wat oudere grote actrice aan de haak slaan.

DVD: American History Through Hollywood Film

×