Rodney King (47) overleden

Screenshot van de video waarop te zien is hoe King werd mishandeld
De Amerikaan Rodney King is zondag overleden. Hij werd bewusteloos aangetroffen in zijn zwembad in Californië en korte tijd later in een medisch centrum dood verklaard.

In 1991 werd King, een zwarte taxichauffeur, in Los Angeles aangehouden omdat hij te hard reed. Vervolgens werd hij zwaar mishandeld door enkele agenten. De gewelddadige arrestatie werd gefilmd en kort hierna uitgezonden op de nationale televisie. Veel Amerikanen waren verontwaardigd en er vanovertuigd dat de agenten racistische motieven hadden gehad.

- advertentie -

De agenten werden vervolgd maar in 1992 uiteindelijk vrijgesproken. Die vrijspraak leidde tot bloedige rassenrellen in Los Angeles waarbij meer dan vijftig mensen om het leven kwamen. Daarnaast werden veel winkels geplunderd en auto’s in brand gestoken. Duizenden mensen werden gearresteerd.

Later werden twee van de agenten alsnog veroordeeld tot een gevangenisstraf. Rodney King kreeg 3,8 miljoen dollar schadevergoeding van de gemeente Los Angeles.

De Amerikaan werd zondagochtend bewusteloos aangetroffen in zijn zwembad. Korte tijd later werd hij dood verklaard in een plaatselijk medisch centrum. Rodney King was 47 jaar. Volgens de politie is er geen sprake van een misdrijf.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: