Dark
Light

Chuck Berry (1926-2017) – Pionier van de rock ’n roll’

Auteur:
3 minuten leestijd
Chuck Berry in 1973 - cc
Chuck Berry in 1973 - cc

Zanger en gitarist Chuck Berry geldt als een van de invloedrijkste artiesten uit de geschiedenis van de rock ’n roll. Berry had een enorme invloed op muzikanten na hem. Tot de bekendste songs van Chuck Berry behoren liedjes als ‘Roll over Beethoven’, ‘Johnny B. Goode’ en ‘My Ding-a-Ling’, ‘Maybelline’ en ‘Sweet Little Sixteen’. De muziek van Chuck Berry was een belangrijke inspiratiebron voor artiesten als The Beatles, The Rolling Stones, Buddy Holly en Elvis Presley.

Chuck Berry in 1987
Chuck Berry in 1987
Chuck Berry maakte muziek die stilistisch de ‘zwarte’ rhythm & blues combineerde met ‘blanke’ country-and-westernmuziek. Het resultaat was de zogenoemde ‘hillbilly sound’, die zowel bij het zwarte als bij het blanke publiek populair werd.

Chuck Berry werd als een van de eerste muzikanten opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame (1986). De artiest staat op de vierde plek van de lijst beste songschrijvers uit de popmuziek van het tijdschrift Rolling Stone uit 2015. Op deze lijst vullen Bob Dylan, Paul McCartney en John Lennon de top drie.

Vormingsjaren van Chuck Berry

Charles Edward Anderson Berry kwam ter wereld in een gezin uit de middenklasse in St. Louis, Missouri, op 18 oktober 1926. Rassensegregatie was de norm in de Verenigde Staten van die tijd en het duurde tot Berry’s derde jaar totdat hij voor het eerst een blank persoon zag. Berry maakte voor het eerst met muziek kennis in de kerk en trad op zijn zesde voor het eerst op op school, waar hij – heel gewaagd – de bluessong ‘Confessin’ the Blues’ van Jay McShann zong.

Als tiener trad hij op in de lokale highschool, maar vanwege het plegen van een gewapende overval werd hij drie jaar in een heropvoedingsinstelling geplaatst.

Muzikaal werd de gitarist beïnvloed door onder meer Muddy Waters en T-Bone Walker, terwijl vocaal gezien Nat King Cole een grote impact had op Berry. Chuck Berry zei zelf ooit over zijn muziekstijl:

“My music is simple stuff.”

Chuck Berry in 1957
Chuck Berry in 1957

Rock ’n roll-ster

Berry’s carrière als artiest raakte vanaf 1955 in de lift, toen hij een platencontract kreeg bij het beroemde Chess label in Chicago. Met het liedje ‘Maybelline’ scoorde hij daar een van de eerste rock ’n roll-hits.

Chuck Berry trad in de jaren erna in diverse rock & roll-films op, waaronder Rock, Rock, Rock (1957), Mr Rock and Roll (1957), Go Johnny Go (1959) en Jazz on a Summer’s Day (1960).

Tot zijn grootste hits behoren de songs ‘Johnny B. Goode’ (1958) en ‘Roll over Beethoven’ (1959):

https://www.youtube.com/watch?v=l9PjD3mnjHw

Arrestaties

Chuck Berry raakte vaak met justitie in aanraking. In zijn middelbare schooltijd vanwege een gewapende overval. In 1962 werd Berry aangeklaagd vanwege vermoedelijke ontucht met een 14-jarig meisje uit Texas. In 1979 belandde hij honderd dagen in de gevangenis vanwege belastingontduiking.

In 1988 sleepte een vrouw hem voor het gerecht, omdat de gitarist haar in het gezicht geslagen zou hebben. En in 1990 was het opnieuw raak: een groepje vrouwen daagde Berry voor de rechter omdat ze stiekem gefilmd waren met camera’s die Berry in de toiletten van zijn restaurant in Missouri verstopt zou hebben.

John Lennon: ‘You might call it Chuck Berry’

John Lennon zei ooit over Chuck Berry:

“If you tried to give rock and roll another name, you might call it Chuck Berry.”

Chuck Berry bleef optreden, ook toen hij hoogbejaard was. Berry was de tachtig al gepasseerd, maar deed toen nog regelmatig duck walks op het podium. Zo maakte hij in 2008, op 82-jarige leeftijd, nog een Europese toer.

Berry overleed op 18 maart 2017 in zijn huis in St. Charles, Missouri, op 90-jarige leeftijd. Rond het middaguur werd hij dood aangetroffen in zijn woning.

Lees ook: Muziekgeschiedenis op Historiek
Of lees: Howlin’ Wolf: legendarische blueszanger
Albums: 5 Classic Albums Plus

Bronnen

Internet
-http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-11991161
-http://nos.nl/artikel/2163928-chuck-berry-was-de-vader-van-de-rock-n-roll.html
-http://www.rollingstone.com/music/lists/100-greatest-songwriters#chuck-berry

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×