Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Romeinse mijlpaal gevonden in Hazerswoude-Rijndijk

1 minuut leestijd
Fragment van de mijlpaal
Fragment van de mijlpaal - Foto: Omgevingsdienst Midden-Holland

Enkele jongeren kregen vorige week de gelegenheid om mee te kijken bij een archeologische opgraving in het Westvaartpark in Hazerswoude-Rijndijk, een dorp in de gemeente Alphen aan den Rijn. De jongeren vielen met hun neus in de boter, want tijdens hun aanwezigheid werd een mijlpaal uit de Romeinse tijd gevonden.

Volgens de Omgevingsdienst Midden-Holland is het voor het eerst dat er in Nederland langs de Limesweg ten westen van Nijmegen zo’n mijlpaal is gevonden.

“Als je goed kijkt zie je er zelfs nog letters op staan: linksboven AS en linksonder een C.”

Mijlpalen of mijlstenen waren belangrijke markeringspunten in de Romeinse tijd. De palen werden met name geplaatst langs de beroemde verharde lange-afstandswegen die de Romeinen aanlegden, de zogeheten heirbanen. Ze stonden meestal zo’n drie meter van de rand van het wegdek en gaven de afstand aan tot dichtstbijzijnde grote plaats, net zoals de ANWB-borden langs de snelweg tegenwoordig de afstand tot grote steden vermelden. Je lees hier meer over deze palen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Geschiedenis kan helpen onszelf en de wereld rondom ons beter te begrijpen."

Meer informatie over ons project

Volg ons: